MERCATS
Economia10/02/2016

La borsa, en caiguda lliure

Els mercats mundials agreugen la caiguda de dilluns per l’alarma d’una frenada econòmica mundial

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridEls inversors continuen instal·lats en el neguit. Després d’undilluns negre, les borses van aprofundir ahir els números vermells i van elevar a la categoria d’alarma mundial el nivell de preocupació sobre el futur de l’economia. El clam borsari que alerta de l’arribada de turbulències serioses -fins i tot d’una recessió- ja és eixordador. Tots els grans parquets europeus van tancar en vermell, liderats per la Borsa de Milà, que va perdre un 2,57%, i seguida de molt a prop per l’Íbex-35, que va seguir buscant el seu fons amb una rebaixa del 2,69% que eleva les pèrdues en el que va d’any al 17%.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un 2016 d'ensurts als mercats

Cargando
No hay anuncios

El selectiu de referència a Espanya va trencar la barrera dels 8.000 punts i va tancar la sessió als 7.927,6 punts, un nivell desconegut des de finals de juliol del 2013. D’allò ja fa més de 30 mesos. Aleshores Espanya encara maldava per sortir de la recessió, l’economia es contreia més d’un 1% anual, es païa el rescat a la banca, sol·licitat un any abans, i la prima de risc estava per sobre dels 300 punts bàsics. La realitat econòmica espanyola avui és ben diferent que la d’aleshores: el PIB creix per sobre de la mitjana europea, els bancs guanyen cada cop més i la prima és a 152 punts. La causa del pànic inversor ja no és dins d’Espanya, sinó que és global. Però el nivell de preocupació, fins i tot a Espanya, és comparable, com ho demostra el nivell a què cotitza l’Íbex.

Males notícies de l’Àsia

Cargando
No hay anuncios

La Borsa de Tòquio cau un 5,4% i Alemanya frena

La sessió ahir va començar amb una mala notícia: la Borsa de Tòquio va tancar amb una baixada del 5,4%, la més gran des de l’agost. Però malgrat això, la borsa espanyola va obrir en verd, amb pujades de l’1%, però aviat va sucumbir al pessimisme i va vorejar caigudes del 3%, resseguint un patró d’alts i baixos durant la sessió, i posant de manifest que la volatilitat és la tònica. També va suposar un cop als ànims inversors la dada de producció industrial alemanya, que va caure un 1,2% al desembre, molt lluny de les previsions dels analistes.

Cargando
No hay anuncios

Banca castigada

Els grans bancs perden una quarta part del valor aquest any

Cargando
No hay anuncios

Els bancs van tornar a ser els grans protagonistes negatius de la sessió. El Sabadell va caure un 5,7%, mentre que el BBVA i el Popular van protagonitzar caigudes per sobre del 4%, i el Santander, Bankinter i Bankia, al voltant del 3%. Només CaixaBank va comportar-se millor que la mitjana del selectiu, tot i que també va caure un 1,17%. El fanalet vermell de l’Íbex, però, va ser l’acerera Arcelormittal, que va caure un 10,39%, i per a Sacyr, amb una rebaixa del 5,88%.

Des de l’1 de gener la caiguda d’alguns valors del selectiu és dramàtica. El Popular ha perdut gairebé una tercera part del seu valor, mentre que Bankia, Sacyr, IAG, CaixaBank i el Santander s’han deixat prop d’una quarta part de la capitalització. Només Gamesa, enmig dels rumors d’una possible integració amb Siemens manté números vermells des de l’1 de gener.

Cargando
No hay anuncios

Petroli més barat

Els experts no auguren creixements

Cargando
No hay anuncios

El petroli continua reivindicant-se com un dels principals focus de preocupació dels inversors. El barril de Brent, el de referència a Europa, va seguir cotitzant a la baixa, fins als 30,5 dòlars el barril. Ahir, en un debat del Real Instituto Elcano diversos experts van concloure que els preus continuaran baixos. El director d’estudis de Repsol, Antonio Merino, va explicar que la baixada està provocant una congelació d’inversions en els països productors que afecta el creixement mundial. A la vegada aquesta reducció del preu del petroli no està tenint tots els efectes positius que hauria de tenir als països consumidors, ja que no s’estan impulsant decisions de política monetària expansiva destacables perquè els interessos ja eren baixos. A Espanya, l’impacte és positiu, però la congelació d’inversions als països productors com l’Aràbia Saudita tindrà impactes en algunes empreses espanyoles, com ara Ferrovial, que tenen projectes en aquests països.