Economia26/01/2016

La borsa beneeix una nova Abengoa un 50% més petita

Les accions de l’empresa d’enginyeria andalusa, sumida en un complicat preconcurs de creditors, es van disparar fins a un 50% en resposta a l’anunci del seu pla de viabilitat

Albert Vidal
i Albert Vidal

Abengoa, el valor més controvertit de la borsa espanyola, va viure ahir una jornada d’eufòria. Les accions de l’empresa d’enginyeria andalusa, sumida en un complicat preconcurs de creditors, es van disparar fins a un 50% en resposta a l’anunci del seu pla de viabilitat. Així, les accions A de la companyia van pujar un 50,8% fins als 0,55 euros, mentre que les accions B van pujar un 35% i es van situar en els 0,213 euros (l’empresa va segregar les accions en dos tipus perquè tenen associats uns drets polítics diferents).

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest pla passa per simplificar enormement una companyia que tenia un entramat societari laberíntic amb fins a 900 societats. La intenció del consell d’administració d’Abengoa és que l’empresa passi a ser un 50% més petita en ebitda (benefici abans d’impostos i interessos), amb un 60% menys de vendes -que passarien així de 7.700 milions a uns 3.000 milions- i un deute que passaria dels 9.000 milions actuals, que han fet del preconcurs de l’empresa dels Benjumea el més gran de la història d’Espanya, a entre 3.000 i 4.000 milions.

Cargando
No hay anuncios

Tot i el plàcet dels inversors del mercat continu -on cotitzen les accions de l’empresa després d’haver estat exclosa de l’Íbex-35-, el pla només es durà a terme si l’aproven totes les parts implicades, tant la banca creditora com els bonistes. “La solució ha de tenir el consens de tots els creditors, ja que Abengoa val més en funcionament que si entra en concurs”, van explicar a Europa Press fonts de la negociació.

En el punt de mira dels fons d’inversió

Cargando
No hay anuncios

Ahir mateix va saber-se que els fons que tenen bons d’Abengoa (Blackrock, TCI i Centerbridge) estan disposats a aportar capital per refinançar la companyia sempre que obtinguin així una participació majoritària que els permeti tenir-ne el control i pilotar el seu procés de salvament. Fonts financeres citades per Expansión van explicar que els fons, representants dels bonistes en el procés, estan més disposats que la banca creditora a capitalitzar el deute. La pugna entre fons i bancs per veure qui acaba controlant la companyia serà dura. Abengoa deu als bonistes 3.561 milions, un deute superior al que té amb la banca, que és de 3.110 milions. El que sí que queda clar és que la família Benjumea no retindrà el control.