BonÀrea bat rècord de vendes però retalla el benefici un 15% per la crisi energètica

Supera els 2.000 milions de facturació per primera vegada

La crisi energètica, que ha disparat els preus del gas, l’electricitat i el combustible, ha passat factura a BonÀrea, que va tancar l’any passat amb una retallada del 15% en els seus beneficis (fins a situar-los en 65 milions d’euros) tot i haver facturat un 13% més, fins a superar els 2.000 milions per primera vegada.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El mateix president de la companyia, Jaume Alsina, explicava en una entrevista a l’ARA que el setembre passat van gastar prop de 8 milions d’euros d’electricitat, més del doble que un any enrere. “És terrible el que representa l’electricitat”, va dir. La companyia ha optat per “no imputar totalment els increments” als preus dels seus productes, de manera que va haver de sacrificar marges, segons ha detallat en un comunicat.

Cargando
No hay anuncios

La caiguda de les exportacions de carn de porc, per l’aturada de la febre compradora de la Xina, també va perjudicar la rendibilitat del grup, en el qual treballen 6.178 persones.

Cargando
No hay anuncios

El grup d’alimentació i distribució va tenir unes vendes de 2.250 milions. Aproximadament la meitat va ser en venda d’alimentació humana, sigui a través de les seves botigues BonÀrea o per a l’exportació. Una quarta part (492 milions) procedia de la divisió d’energia i enginyeria, principalment amb les benzineres pròpies que té el grup. I una altra quarta part (490 milions), la producció de pinsos per a l’alimentació animal. 

A aquests registres s’hi ha d’afegir el negoci de la cooperativa de BonÀrea, que és una societat diferent en la qual s’agrupa la cria de bestiar i aus. Aquesta cooperativa va facturar 324 milions i va obtenir 5,2 milions de benefici (un 11% més, en els dos casos).

Cargando
No hay anuncios

A banda de batre el seu rècord de facturació, l’any passat també va ser el de més inversió en la història de BonÀrea, amb 130 milions d’euros (un 28% més). A grans trets, un terç d’aquesta inversió es va destinar a les obres del nou centre alimentari que el grup està aixecant a Épila, a l’Aragó. Un altre terç va anar a parar a millores en els processos del centre de Guissona. L’últim terç es va destinar a la compra i la millora de locals per a les botigues BonÀrea i per a les 60 benzineres del grup.