Economia14/04/2016

Carlos Buesa: "A Espanya alguns creuen que la innovació és cosa d'esquerres"

El fundador de la biotecnològica Oryzon confirma el salt de la companyia al Nasdaq de cara al 2017

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

BarcelonaOryzon Genomics és un exemple de convertir una 'start-up' del sector biotecnològic en una empresa cotitzada a borsa, similar al d'una altra catalana, Scytl. Aquest creixement ha estat resultat de 16 anys de trajectòria durant els quals el seu fundador, doctor en biologia molecular per la UB, ha vist créixer l'interès tant de la inversió privada com la pública en la biotecnologia, sobretot a Catalunya, que "s'ha consolidat com un clúster del sector".

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però malgrat reconèixer el potencial del país, en una intervenció aquest dijous al Círculo Ecuestre, Buesa també ha criticat la falta d'una política pública clara i sostinguda d'inversió en R+D. "A Espanya tenim un problema, hi ha gent que es pensa que la innovació és cosa d'esquerres", ha afirmat. Segons Buesa, es va viure una "bona època" durant el govern socialista de José Luís Rodríguez Zapatero, però afirma que des dels partits de dretes, tant espanyols com catalans, ha pogut notar aquesta concepció de la "innovació com una cosa d'esquerres, quan hauria de ser un pacte d'estat", ha etzibat contundent.

Cargando
No hay anuncios

Objectiu: Estats Units

En el seu primer any com a empresa cotitzada de la borsa de Madrid, la catalana Oryzon Genomics confirma els seus plans d'expansió als Estats Units. El fundador i conseller delegat d'aquesta companyia biotecnològica amb seu a Cornellà de Llobregat ha explicat aquest dijous que l'actual inestabilitat financera fa inviable la sortida a la borsa de les grans tecnològiques nord-americanes per a aquest any. "El mercat no està tancat, de les últimes sortides al Nasdaq la majoria han estat biotecnològiques", ha afirmat Buesa.

Cargando
No hay anuncios

Buesa espera que després de les eleccions nord-americanes que han de tenir lloc aquest novembre i una estabilització del context macroeconòmic, com ara el final de la caiguda del preu del petroli, la companyia pugui dur a terme els seus plans de creixement al que considera el seu mercat "natural", els Estats Units. "Aquest serà un any fluix i de transició", ha dit Buesa.

Oryzon va debutar a borsa el desembre de l'any passat i va ser valorada en 96 milions d'euros com a pas previ al Nasdaq. A banda de convertir-se en companyia cotitzada, l'altre gran èxit d'aquesta 'spin-off' fundada l'any 2000 va ser l'acord tancat amb la multinacional suïssa Roche, pel qual aquesta última comprava els drets, per 21 milions d'euros, d'un fàrmac experimental per bloquejar el creixement del càncer.

Cargando
No hay anuncios

Ara aquesta 'biotech' catalana busca aconseguir un acord similar als Estats Units per a una altra de les seves molècules en desenvolupament dedicada a frenar el deteriorament cognitiu de l'Alzheimer.