Fiscalitat

L'antic propietari d'un bingo de Badalona, principal morós de la Hisenda catalana

La llista de deutors de l'Agència Tributària de Catalunya augmenta fins a 51 contribuents amb 88 milions pendents

BarcelonaL'empresa Playbadalona SA va ser el principal morós de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), amb un deute de més de 10 milions d'euros, segons la llista anual de deutors que ha publicat aquest dilluns l'organisme. Al document hi apareixen un total de 51 contribuents que acumulen pagaments pendents amb la Hisenda catalana per valor de 88,5 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter El laborisme i l'enèsim triomf de FukuyamaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La xifra s'ha disparat considerablement respecte a la de l'any passat, quan va ser de 36 milions d'euros, en bona part perquè també han canviat els criteris pels quals els deutors amb l'administració catalana poden acabar apareixent en aquest rànquing. D'acord amb la modificació de la llei contra el frau fiscal, el nou llindar ha baixat del milió d'euros d'edicions anteriors a 600.000 euros. D'altra banda, segons aquest canvi normatiu, també s'han de fer constar a la llista les persones que hagin estat declarades responsables solidàries i comparteixen l'obligació de fer-se càrrec del deute, encara que a Catalunya no hi ha cap cas que compleixi aquests requisits.

Cargando
No hay anuncios

Després de Playbadalona SA, empresa d'apostes esportives que era l'antiga propietària d'un bingo a Badalona i ara està en liquidació, el segon deute més elevat d'aquest recull de morosos és el de Rec Madral Companyia d'Aigües SA, una societat amb seu a Cadis que ja apareixia a la llista del 2020 amb un passiu de 2,7 milions d'euros que en un any s'ha disparat fins als 6,7 milions. A la tercera posició apareix Riera de Cabanyes Companyia d'Aigües S.A, una altra companyia de gestió d'aigües registrada a Lugo que repeteix al document i ara deu 6,3 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Com a personatge destacat, a la llista figura Carlos César Areces Fuentes, un dels quatre nebots del fundador dels grans magatzems El Corte Inglés Ramón Areces, amb un deute de 880.546 euros amb l'ATC. També Julián Imaz Villar, que havia estat propietari de la tèxtil Comdipunt i que deu a la Hisenda catalana un total de 952.159 euros.

D'altra banda, amb un saldo superior a tres milions d'euros es mantenen al rànquing les persones físiques que van encapçalar l'últim rànquing: les germanes María Carmen i María del Mar Ballbé Anglada, que deuen 3,6 i 3,5 milions d'euros, respectivament. A aquestes s'hi sumen Moramar SA (una sala de bingo de l'Eixample també en liquidació que deu 3,4 milions d'euros), Anna Maria Borrell Marín (3,3 milions) i Montserrat Unanue Navarro (3,1 milions).

Cargando
No hay anuncios

Deutes pels tributs propis o cedits de la Generalitat

Aquestes quantitats responen a "deutes i sancions tributàries que es refereixen a tributs propis o cedits, l’aplicació dels quals correspon a l’ATC", aclareix l'organisme en una nota de premsa. Bàsicament, detallen que aquests impagaments tenen a veure amb els impostos de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, successions i donacions, patrimoni, la taxa sobre el joc i liquidacions procedents de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en relació amb el cànon de l’aigua.

Cargando
No hay anuncios

La Hisenda catalana també recorda que un cop publicada la llista, les persones interessades poden interposar un recurs potestatiu de reposició davant el director de l’ATC, en el termini d’un mes, o bé un recurs contenciós administratiu davant els jutjats contenciosos administratius, en el termini de dos mesos.