Biden i Von der Leyen ja negocien per rebaixar el proteccionisme nord-americà
La presidenta de la Comissió Europea i el mandatari nord-americà anuncien l'inici de les negociacions per a un acord comercial sobre matèries essencials per al cotxe elèctric i es comprometen al "diàleg transparent" sobre els incentius a la indústria verda
WashingtonLa Unió Europea i els Estats Units comencen a retrobar-se després dels mesos de tensió produïda per la llei de reducció de la inflació, el paquet de subsidis i ajudes fiscals a la tecnologia verda que Washington va aprovar a l'agost i que ha fet perdre competitivitat a la indústria europea. Hores després que Volkswagen hagi anunciat la intenció de traslladar una planta de bateries elèctriques de la UE als EUA –que li ofereix 10.000 milions d'euros en subvencions–, aquest divendres hi ha hagut un important anunci de la Casa Blanca: Washington i Brussel·les estan preparant un acord comercial de cooperació en matèries primeres essencial per al cotxe elèctric.
Aquest ha sigut el principal resultat de la visita de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, al despatx presidencial de Joe Biden, on li ha traslladat el seu malestar pel proteccionisme nord-americà i la intenció de coordinar els ajuts a la indústria verda: "Crec que és molt bo que hi hagi una inversió tan gran en tecnologies noves i netes", ha dit just abans d'entrar a la reunió, "de fet, volem compaginar-ho amb el pla [europeu] d'inversió Green Deal". En acabar la trobada, ha anunciat que els dos països han acordat incidir en un "diàleg transparent sobre els incentius cap a la indústria de l'energia verda".
Per contrarestar els subsidis de Washington, la Comissió Europea té previst fer públic la setmana que ve el Pla Industrial del Pacte Verd (Net-Zero Industry Act) per neutralitzar els cants de sirena dels EUA i la Xina, que també ha ofert incentius similars a les empreses comunitàries. Es preveu que aquesta norma flexibilitzi els límits a les ajudes que poden donar els estats membres a les companyies, cosa que França i Alemanya porten mesos demanant. És a dir, la llei permetrà fer contraofertes a aquelles empreses que rebin incentius d'un tercer país per deslocalitzar-se.
A més de les negociacions iniciades avui entre els dos blocs aliats, a totes dues bandes de l'Atlàntic s'especula que Washington i Brussel·les estarien buscant un acostament més gran pel que fa als subsidis nord-americans. Malgrat que no s'ha confirmat durant la trobada, diversos mitjans asseguren que Biden podria haver ofert una excepció comercial a Von der Leyen per la qual les empreses europees podrien tenir el mateix accés als ajuts que ja tenen països com el Canadà i Mèxic –amb qui els EUA tenen un tractat de lliure comerç–, les empreses dels quals poden rebre fins a 7.500 milions de dòlars. De totes maneres, amb els acords anunciats avui, les dues economies han deixat clar que busquen competir i reduir la dependència de la Xina, que domina per complet el mercat de les bateries elèctriques.