Tecnologia

Benvinguts al metavers en català que vol rellevar el Zoom

Els pressupostos del 2022 doten amb 400.000 euros el Centre Blockchain de Catalunya, que ha creat el projecte

BarcelonaLes parets de l'edifici són de color blanc impol·lut. Un cop travesses una entrada coronada per un arbre solitari i una bandera de Catalunya arribes a la sala principal, que és força gran i està coberta amb una moqueta grisa. A través d'una claraboia s'observa una vista panoràmica de la muntanya de Montserrat, mentre que si segueixes les escales fins al segon pis també toparàs amb una gran peixera sense peixos.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però el centre d'atenció d'aquest dilluns és un escenari amb una imatge de fons del Barri Vell de Girona des d'on uns avatars es preparen per començar la presentació. Són els alter egos digitals que han escollit el vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró (amb la samarreta de color groc); el president del Centre Blockchain de Catalunya, Quirze Salomó, i la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, per estrenar el CatVers, un metavers en català amb l'objectiu de "defensar la llengua i la cultura de la nació" des de la mateixa experiència digital que ara promou el magnat de les xarxes Mark Zuckerberg.

Cargando
No hay anuncios

En la versió física de l'anunci, tots tres porten unes ulleres de realitat virtual i també són en una sala, però de la seu de la Cambra a l'avinguda Diagonal de Barcelona. "Catalunya com a nació té l'oportunitat de ser pionera en aquesta nova realitat i repetir una història d'èxit com la de la Wikipedia", diu Salomó. A partir d'aquest dilluns a la tarda, aquests espais fets de bits es podran reservar per fer-hi trobades d'entitats del teixit associatiu català. El mes vinent s'hi muntaran sales d'exposicions virtuals i al març pretenen acollir esdeveniments més grans en forma de festivals de qualsevol expressió artística. Al segon semestre de l'any, hi hauria d'obrir un campus universitari "seriós".

Per a Puigneró, el CatVers és "un gran pas en la construcció de la nació digital catalana" i per això aquest 2022 el seu departament ha més que duplicat el pressupost del Centre Blockchain de Catalunya fins als 400.000 euros. D'aquesta quantitat, "uns quants milers" s'han destinat a desenvolupar juntament amb la Universitat de Girona aquesta versió en català del metavers. "Encara no tenim gaire clar el potencial que tindrà, però Catalunya hi haurà de ser", ha afirmat el vicepresident.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta realitat virtual catalana també tindrà el seu propi govern, que es decidirà entre les entitats que hi participin a través d'un procés constituent basat –esclar– en la tecnologia blockchain. Salomó assegura que hi ha una llista d'espera amb "molts interessats", però no en concreta cap nom.

Expresident de Nostrum

Abans que la Cambra i la Generalitat li encarreguessin pilotar el projecte del Centre Blockchain de Catalunya, aquest empresari era més conegut per ser el fundador de HomeMeal Replacement, la propietària de les botigues de menjar per endur-se Nostrum. Al capdavant del grup ja va intentar impulsar la seva pròpia criptomoneda, una idea que no va arribar a enlairar-se mai i que es va veure truncada per la liquidació de la companyia. Ara el directiu està convençut que el metavers en català serà "econòmicament viable" i que permetrà monetitzar projectes de tot tipus de creadors del país. De moment, la primera font d'ingressos seran les tarifes "molt assequibles" a canvi de llogar un espai virtual per fer-hi una reunió o la presentació d'un nou producte.

Cargando
No hay anuncios

Davant d'una pregunta que el retorna a l'actualitat política, Puigneró encara hi troba un altre ús: si això ajuda a agilitzar les converses amb el govern d'espanyol, la taula de diàleg sempre es podria reunir en aquesta sala de moqueta grisa en substitució de la Moncloa.