RESULTATS

Els beneficis de l’Íbex català s’estanquen

Els sis grans guanyen fins al juny un 0,8% menys

Els beneficis de l’Íbex català s’estanquen
Paula Clemente
03/08/2019
3 min

BarcelonaMalgrat que el PIB català manté una certa fortalesa el 2019 -amb creixements del 0,6% intertrimestrals en els dos primers trimestres de l’any-, les sis empreses que representen Catalunya a l’Íbex-35 donen senyals de debilitat. Totes juntes van guanyar, en total, un 0,8% menys el primer semestre en comparació amb el mateix període de l’any passat, la qual cosa suposa uns 20 milions d’euros menys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La gran davallada pertany a CaixaBank, que pateix l’impacte en els costos d’un ERO. Però compensen el Banc Sabadell (que guanya un 343% més) i Cellnex, que es recupera dels 31 milions de pèrdues del període esmentat del 2018.

Naturgy

Guanya 692 milions el primer semestre, un 30% més

El grup multinacional dedicat al sector energètic és, entre les catalanes de l’Íbex-35, l’empresa que més factura. El primer semestre d’aquest any el tanca amb un 30% més de beneficis dels que va tenir l’any passat: 692 milions davant dels 532 que va aconseguir en el mateix període del 2018. La companyia va atribuir la diferència positiva a “una millora de l’activitat” i al “descens de les amortitzacions”.

Durant aquest període la companyia va invertir 700 milions d’euros principalment a projectes renovables, i el deute net va baixar un 3% respecte a finals del 2018.

CaixaBank

Guanya 622 milions d’euros, un 52% menys que l’any anterior

La davallada de beneficis de CaixaBank és la més acusada aquest primer semestre de l’any. Ha passat de 1.298 milions d’euros en els primers sis mesos del 2018 a 622 milions en el mateix període del 2019. Un 52% menys.

La raó del descens és l’aplicació de l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) que ha de reduir aquests dies la plantilla total de l’empresa en més de 2.000 treballadors. L’efecte d’aquesta despesa ha impactat molt en el compte de resultats de la companyia. Si no existís, de fet, l’entitat hauria guanyat 1.307 milions, un 0,7% més que ara fa un any.

Banc Sabadell

Acaba el semestre amb 532 milions d’euros, un 343% més

El Banc Sabadell està a l’altre costat de la balança si s’aplica la mateixa comparació. Els seus beneficis van passar de 120 milions el 2018 a superar els 530 milions d’euros el 2019. Això suposa un augment del 343% i, també, el millor resultat per a l’entitat en 12 anys.

La fita es deu, en part, al fet que el Banc Sabadell s’ha recuperat de l’incident que va llastar el resultat del primer semestre del 2018: un canvi informàtic caòtic al TSB, filial britànica de l’entitat, que va costar a la companyia una despesa extraordinària de 203 milions d’euros i la pèrdua de 26.000 clients. A la superació del problema, a més, s’hi afegeix una reducció de les provisions -expectativa d’una pèrdua que ha passar en el futur però que la normativa comptable obliga a apuntar al present- i dels deterioraments, que van ser de 374 milions, quan el mateix període del 2018 superaven els 800.

Grifols

Guanya 286 milions d’euros, un 10% menys

La multinacional dedicada als hemoderivats va guanyar gairebé 287 milions d’euros el primer semestre del 2019, un 10% menys que al mateix període del 2018, quan va obtenir 319 milions.

En aquest cas, segons ha compartit aquesta mateixa setmana l’empresa, el descens s’atribueix a l’impacte de l’evolució dels tipus d’interès i al canvi de normativa comptable relacionada amb el nou tractament dels arrendaments. Tot i això, la companyia compta amb l’efecte positiu de la desinversió en l’empresa europea de teràpia cel·lular TiGenix, operació que ha xifrat en 32 milions d’euros.

Cellnex

Es recupera de les pèrdues, però no obté beneficis

La companyia operadora d’infraestructures de telecomunicacions va tancar el primer semestre del 2019 sense beneficis (0 milions d’euros). Tot i això, la xifra suposa una millora, ja que el mateix període del 2018 l’acabava amb pèrdues de 31 milions.

El resultat negatiu de l’any passat es va atribuir a l’impacte del pla voluntari de prejubilació i l’ERO pactat a les seves filials Retevisión i Tradia, per les quals la companyia havia provisionat el primer trimestre un total de 55 milions d’euros. Amb això fora del tauler de joc, aquest primer semestre l’empresa ha aconseguit redreçar les pèrdues, però no obtenir beneficis. Però, com comença a ser habitual, Cellnex prioritza la inversió al creixement. Els primers sis mesos del 2019 les inversions executades de la companyia arribaven als 417 milions d’euros i, el deute net a gairebé 2.300 milions d’euros.

Colonial

Guanya 338 milions el primer semestre, un 33% més

L’empresa immobiliària Colonial va acabar el primer semestre del 2019 amb un 33% més de beneficis que el mateix període del 2018. Els 254 milions d’euros de l’any anterior han sigut 338 milions aquest any.

La companyia ho va atribuir al creixement de les rendes que cobra pel lloguer dels seus edificis, a la reducció de les despeses financers i a l’augment del valor dels seus actius.

stats