Els beneficis de CaixaBank cauen un 28% i la companyia descarta cobrar als clients pels dipòsits
L'entitat bancària lamenta els aldarulls a Catalunya i reclama que les protestes "no es cronifiquin"
ValènciaCaixaBank va guanyar 1.266 milions d'euros del gener al setembre d'aquest any, un 28% menys dels beneficis que va aconseguir en el mateix període de l'any passat, quan va obtenir uns guanys de 1.768 milions. Així ho ha fet públic aquest matí l'entitat en una conferència de premsa a València, on la companyia catalana té la seu social des de l'octubre del 2017.
L'entitat bancària ha responsabilitzat de la reducció dels beneficis l'impacte de 978 milions d'euros generat per l'ERO pactat amb els sindicats al maig per reduir la plantilla en més de 2.000 treballadors. La companyia ha explicat que si no es comptés la despesa vinculada a l'ERO els guanys haurien crescut un 10%, fins als 1.950 milions. Amb tot, l'entitat ha valorat positivament un acord amb els treballadors que li hauria de permetre estalviar 200 milions d'euros anuals, 35 milions aquest tercer trimestre. De fet, el benefici del tercer trimestre va ser de 644 milions, un 37% superior al de l’any passat.
Pel que fa als ingressos, el seu principal origen, fins al 94%, ha continuat sent el negoci bancari tradicional com són les comissions i interessos derivats de préstecs, dipòsits o assegurances, assolint la xifra de 6.021 milions a l'any, un 2,9% més respecte al trimestre anterior. Completen el quadre de xifres positives el fet que CaixaBank superi per primera vegada els 600.000 milions d'euros en volum de negoci amb un increment del 4,9% i l’augment dels recursos de clients fins als 380.864 milions d'euros, un 6,2% més el 2019.
Pel que fa a l'evolució del negoci bancari en aquests nou primers mesos, CaixaBank ha destacat l'evolució dels ingressos bàsics, que representen un 94% del total i que aconsegueixen en el trimestre el nivell més alt en la història de l'entitat. La fita es deu, segons la companyia, a la bona evolució de l'activitat comercial, que arriba als 6.021 milions d'euros a l'any, un 2,9% més respecte al trimestre anterior.
No a cobrar pels dipòsits a clients particulars
El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha aprofitat la seva compareixença per tornar a tancar la porta al cobrament de comissions als estalviadors particulars pels seus dipòsits, a la qual cosa s'han mostrat obertes entitats com el Sabadell. En aquest punt, Gortázar ha sigut especialment taxatiu i ha afirmat que "rotundament no". Per al portaveu de la companyia, aquest recàrrec només s'aplicarà, tal com ja estan fent, amb els grans estalviadors i empreses, en una actuació que ha afirmat que aquests clients accepten i entenen.
Petició de "diàleg i condemna de la violència a Catalunya"
Sobre la situació política a Catalunya, el conseller delegat de CaixaBank ha afirmat que l'entitat aposta pel "respecte a la llei", l'impuls "del diàleg" i la "necessitat que la violència sigui erradicada" i, sobretot, que la conflictivitat "no es cronifiqui" perquè perjudica l'economia i "no ajuda" en la recerca d'una solució.
Segons Gortázar, els aldarulls viscuts a Catalunya després de publicació de la sentència als líders independentistes catalans només han afectat "el turisme, l'hostaleria i el comerç al detall" de la zona on van tenir lloc les protestes. En el cas de companyies de la dimensió de l'entitat bancària, els perjudicis "no són en absolut magnituds rellevants". "Sí que ho son, però, per als consumidors i treballadors de les zones afectades", ha matisat el portaveu de l'entitat. Per al màxim executiu de CaixaBank aquesta anàlisi podria variar si els aldarulls es prolonguessin en el temps. Si fos així, "l'impacte sí seria important" en el conjunt de l'economia catalana.
"Segur que després del 10-N hi haurà govern a Espanya"
Sobre la inestabilitat econòmica política a Espanya i la celebració de les eleccions el pròxim 10 de novembre, Gortázar s'ha mostrat convençut que després dels comicis es tancarà un acord de govern que aporti "estabilitat", perquè aquesta petició és "un clamor de la societat".