El BCE vigilarà més del 80% dels bancs espanyols
El supervisor bancari únic només controlarà un 3,3% dels bancs de la zona euro. Els espanyols seran "15 o 16", segons De Guindos, i a tot Europa, uns 200
Brussel·lesMés del 80% del sistema financer espanyol serà supervisat pel Banc Central Europeu (BCE) quan entri en funcionament el supervisor bancari únic per a la zona de l'euro, segons ha afirmat aquest dijous el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos.
"Quinze o setze bancs espanyols passaran a la supervisió del BCE quan aquesta estigui efectivament en vigor. Fonamentalment, és més del 80% del total del sistema financer espanyol", ha indicat De Guindos en unes declaracions a la premsa, després de la reunió dels titulars de finances i economia de la zona euro (Eurogrup).
L'acord assolit aquesta matinada pels Vint-i-set estableix que tots els bancs que superin els 30.000 milions d'euros en actius passaran a ser controlats directament per aquesta institució amb seu a Frankfurt, mentre que les entitats més petites quedaran sota responsabilitat dels supervisors nacionals.
De Guindos va considerar que aquest llindar de 30.000 milions d'euros no és una qüestió de gran importància per a Espanya.
"El tema d'on s'establia el tall no era especialment rellevant", ha assenyalat el responsable espanyol d'Economia, que ha precisat que si en comptes de 30.000 milions d'euros aquest límit s'establia en 40.000 milions, haurien quedat afectades "les mateixes institucions i pràcticament els mateixos actius".
"Espanya és un país que té un sistema bancari de grans institucions per mida, i pràcticament la majoria d'aquestes estaran sota la supervisió del BCE", ha precisat De Guindos.
En les negociacions, Espanya i països com França defensaven que el BCE es fes càrrec de tots els bancs de la zona euro, enfront de la postura alemanya, que demanava que només se supervisessin els bancs de major importància sistèmica, de manera que les seves caixes regionals quedaran únicament sota el control del Bundesbank (banc central alemany).
Finalment, el supervisor bancari únic controlarà directament uns 200 bancs del total de 6.000 entitats que hi ha a la zona de l'euro.
De Guindos va restar importància a aquesta qüestió i va destacar la importància de l'acord assolit ahir a la nit, un pacte "fonamental" per "enviar un senyal" sobre el compromís de la Unió Europea en la construcció d'una unió bancària, un dels pilars que formen part del procés d'integració cap a una major unió econòmica i monetària.
"Més que les institucions concretes, l'important sobre això és que hem aconseguit un avenç fonamental en el procés de la unió bancària", va destacar el ministre.
De Guindos ha indicat que l'acord és "un primer pas" i que ara els Vint-i-set n'hauran de fer altres, com la creació d'un fons de garanties de dipòsits i un fons de reestructuració i resolució bancària.