El BCE fa el pas: imitarà la Reserva Federal i començarà a comprar deute aquest mateix mes

Tot i ser un pas trascendental en la lluita contra la crisi, la inconcreció dels plans de Mario Draghi decep els analistes i les borses de tota Europa s'enfonsen. L'Íbex-35 viu el segon pitjor descens de tot l'any

Mario Draghi, president del BCE, en la roda de premsa d'aquest dijous / EFE
àlex Font Manté
02/10/2014
2 min

BarcelonaEl Banc Central Europeu ha anunciat aquest dijous que prendrà el pas que (quasi) tothom esperava: començarà a comprar deute amb l'objectiu de desapalancar i desbloquejar l'economia europea.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta forma, el BCE imitarà els programes de compres que la Reserva Federal ha aplicat des de l'inici de la crisi (i que tot just ara, sis anys després, ja està reduint). Les compres s'iniciaran aquest mateix octubre i es mantindran "durant dos anys", segons ha anunciat el president del BCE, Mario Draghi.

El mateix Draghi havia avisat darrerament que l'economia està "en punt mort" i per això fa mesos que el BCE intenta aplicar mesures que reactivin el creixement econòmic. En concret, n'havia pres tres: en primer lloc, va abaixar els tipus d'interès fins al 0,05%, un nivell mai vist des de l'inici de l'euro. En segon, va implantar un tipus d'interès negatiu (actualment del -0,2%) per als bancs que guarden els seus diners al BCE en comptes de prestar-los en forma de crèdits. Finalment, va obrir una 'barra lliure' de diners gratis per a les entitats financeres, però amb una condició: els bancs només podien agafar els diners si els usaven per donar crèdits a l'economia real. Cap d'aquestes tres mesures sembla haver tingut gaire èxit de moment. L'inici de les compres d'actius anunciada aquest dijous és una de les bales que queden a la recàmera del BCE, i qui sap si la més important.

En qualsevol cas, Draghi ha advertit que, si calgués, el BCE té decidit de seguir aplicant més "mesures inconvencionals" si calgués. I, per si quedés algun dubte del seu compromís, el president del BCE ha advertit que: "L'euro és irreversible". Una declaració sorprenent tenint en compte que els mercats ja no qüestionaven la supervivència de l'euro, com si feien dos anys enrere.

Caiguda en picat de les borses

Tot i que l'anunci d'avui és un pas endavant que podria ser decisiu en la lluita del BCE contra la crisi, els inversors de tot el món sembla que esperaven més. Draghi havia anticipat des de fa mesos que s'iniciarien aquestes compres i avui hi ha hagut una decepció generalitzada per la falta de concreció del president del BCE. Mentre que a l'inici de la crisi la Reserva Federal va deixar molt clars els seus objectius (Ben Bernanke va dir en el seu dia que les compres de deute de la Fed es mantindrien mentre l'atur no baixés del 6,5%, per exemple), avui Draghi només ha dit que les compres duraran un màxim de dos anys i que la xifra total de diners que s'hi destinaran serà d'un bilió d'euros.

Aquesta falta de detalls ha propiciat un enfonsament generalitzat de les borses europees. L'Íbex-35, per exemple, ha caigut un 3,12%, el segon descens més pronunciat de tot el 2014. Ha estat el descens més pronunciat de tot el Vell Continent. La borsa de Frankfurt ha baixat un 1,99%, la de París un 1,15% i la de Milà un 0,89%.

stats