Economia10/03/2016

Draghi activa totes les mesures a l'abast per reactivar l'economia

El BCE abaixa els tipus d'interès a un nou mínim històric (0%), castigarà els bancs que es guardin els diners i premiarà els que vulguin donar crèdit. A més, augmentarà les compres de deute, que ara també inclouran bons corporatius. Tot i aquest arsenal, els mercats no semblen gaire impressionats: l'euro puja.

àlex Font Manté
i àlex Font Manté

BarcelonaHi havia moltes expectatives pel que pogués anunciar el Banc Central Europeu avui, i les expectatives no eren infundades. L'organisme presidit per Mario Draghi ha comunicat que activa totes les mesures que té a l'abast per intentar reanimar una economia europea que està gairebé estancada i una inflació que està directament en caiguda lliure malgrat els estímuls que ja aplicava el mateix BCE.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'anunci de les mesures ha tingut un impacte immediat en la cotització de l'euro respecte del dòlar, que ha caigut en picat (fet a priori positiu, ja que això facilita les exportacions de les empreses europees i, per tant, estimula el creixement). De totes maneres, pocs minuts després l'euro ha tornat a créixer i s'ha situat fins i tot per sobre del nivell que tenia abans de l'anunci. En resum, no està gens clar que les mesures anunciades hagin impressionat els mercats.

Cargando
No hay anuncios

Un dels principals motius d'aquest nou desplegament és l'empitjorament de les previsions de creixement i inflació que avui mateix ha presentat el BCE. Segons les noves estimacions, la inflació europea aquest any serà de només el 0,1% (en comptes de l'1% previst fins ara) mentre que l'economia creixerà un 1,4% (tres dècimes per sota del que s'havia estimat).

Cargando
No hay anuncios

Tot i els dubtes sobre l'estratègia que està seguint el BCE, el consell de govern del BCE ha decidit aquest dijous redoblar la seva aposta: els tipus d'interès, que ja estaven en el mínim històric del 0,05%, cauran ara fins al 0%. Aquesta decisió arriba pocs dies després que el Banc de Basilea, el conegut com a "banc central dels bancs centrals", advertís el BCE i la resta d'ens emissors que és necessari començar a apujar els tipus d'interès per evitar que hi hagi bombolles.

Al mateix temps, el BCE també ha endurit les condicions per als bancs de la zona euro que 'aparquen' diners i els dipositen al mateix BCE. Fins ara, el banc central els cobrava un interès del 0,3% i ara això s'elevarà fins al 0,4%. És com si un banc qualsevol es quedés el 0,4% dels diners que els seus clients hi dipositen. Inimaginable a dia d'avui, com també ho era que el BCE cobrés aquesta quantitat a les entitats financeres.

Cargando
No hay anuncios

Simultàniament, el BCE manté el 'quantitative easing' (que consisteix a imprimir diners per comprar deute). Fins ara comprava 60.000 milions d'euros mensuals, i a partir de l'abril comprarà 80.000 milions. A més, a partir d'ara el BCE també comprarà deute d'empreses. Fins ara només comprava deute públic i de les entitats financeres.

Finalment, l'organisme amb seu a Frankfurt ha anunciat, a més, que obrirà noves rondes de 'barra lliure' per als bancs, és a dir, que els donarà diners pràcticament gratis. Com ha fet en les darreres ocasions, el BCE exigirà que aquests diners s'utilitzin per donar crèdit a les famílies i empreses. Segons ha explicat Mario Draghi, els bancs no pagaran ni un euro (exactament un 0%) per agafar prestats aquests diners. De totes maneres, els tipus podran baixar fins al -0,4% en funció del volum de crèdit que donin els bancs. És a dir, que el BCE fins i tot arribarà a pagar a les entitats que donin molts préstecs.

Cargando
No hay anuncios

Com sempre fa, Mario Draghi ha advertit que res del que faci el BCE servirà si no s'acceleren les reformes estructurals en "la majoria" de països de l'eurozona. Però fins ara ningú li ha fet gaire cas.