Economia10/04/2019

El BCE mantindrà sense canvis els tipus d'interès "tant de temps com calgui"

L'organisme monetari considera "baixa" la probabilitat de patir una recessió a la zona euro

Leandre Ibar
i Leandre Ibar

BarcelonaEl Banc Central Europeu ha anunciat aquest dimecres que mantindrà inalterats els tipus d'interès fins a, com a mínim, finals del 2019 i "tant de temps com calgui" més enllà d'aquesta data, segons ha informat aquest dimecres el seu president, Mario Draghi, en una roda de premsa posterior al consell de govern de l'entitat. Els tipus romandran, doncs, al 0% en el cas dels tipus bàsics i al -0,4% per als tipus de dipòsits.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així mateix, el Banc Central seguirà amb el programa de reinversió dels fons que rep del programa de compra massiva de deute públic que va dur a terme entre el març del 2015 i el desembre del 2019. El BCE justifica el manteniment de la política monetària expansiva per la situació econòmica mundial i per la baixa inflació, que encara està per sota de l'objectiu del 2% marcat per l'organisme monetari. Segons Draghi, l'organisme manté "disponibles" totes les mesures de política monetària -com ara la compra de bons- a la seva disposició, que podria utilitzar en cas d'un deteriorament més gran de l'economia en un futur.

Cargando
No hay anuncios

Les raons que expliquen la decisió de l'organisme són les mateixes que l'han portat a anar posposant la pujada de tipus durant els últims mesos: l'afebliment del creixement econòmic, la incertesa provocada per les guerres comercials i pel Brexit, i la reducció de la demanda exterior, sobretot causada per l'alentiment de les economies emergents, particularment la Xina.

Aquestes raons obliguen el BCE a mantenir la cautela pel que fa al creixement. Tot i que Draghi ha assegurat que les probabilitats que la zona euro entri en la recessió continuen sent "baixes" -cosa que porta mesos repetint-, el BCE reconeix un afebliment que durarà tot aquest 2019. De fet, en l'última trobada del consell de govern de l'entitat monetària ja es van revisar a la baixa els pronòstics de creixement de l'economia del conjunt de països que comparteixen l'euro.

Cargando
No hay anuncios

En aquest aspecte, donades algunes condicions actuals, ha dit Draghi, en el passat les probabilitats de recessió serien més altes, però el fet que el mercat laboral es mantingui robust en el conjunt d'Europa malgrat la baixa inflació i l'afebliment generalitzat de l'economia l'obliguen a descartar una caiguda més forta de l'activitat econòmica. Les dades sobre ocupació són el principal focus d'optimisme per al BCE de cara als pròxims mesos.

Draghi ha insistit en l'objectiu prioritari per al banc central de mantenir la inflació al voltant del 2% -al març va ser de l'1,4%, una dècima menys que al febrer-. "Ens mantenim plenament compromesos a retornar a l'objectiu del 2%", ha assegurat. I, a més, ha afegit que "l'objectiu d'inflació del 2% no implica un sostre", de manera que el BCE podria intentar superar aquesta barrera si fos necessari, sempre que a mitjà termini l'augment de preus acabés convergint en aquest 2%.

Cargando
No hay anuncios

El BCE mantindrà també -com ja s'havia compromès a fer- el seu programa TLTRO, l'anomenada 'barra lliure' de crèdit barat per als bancs per tal que l'estenguin a l'economia real, és a dir, a empreses i famílies. De fet, els bancs comercials es veuen perjudicats per una política de tipus baixos, ja que els seus marges de beneficis són més petits quan donen un crèdit. No obstant, Draghi ha descartat prendre, de moment, cap mesura per mitigar l'impacte sobre el sector financer del llarg període d'interessos reduït.

Cargando
No hay anuncios

Preguntat sobre la possible fusió entre els dos principals bancs alemanys, Deutsche Bank i Commerzbank, Draghi ha dit que la "consolidació" d'entitats, tant a nivell europeu com nacional, pot ser positiva per al sector financer. "El sector bancari està superpoblat", ha afirmat el president del regulador monetari. En la seva opinió, la indústria bancària europea també té problemes per costos excessius -provocats per massa oficines i massa empleats, entre altres factors- que redueixen la ràtio de beneficis en relació amb els costos, i de manca de digitalització.

Sobre els hipotètics perills del Brexit, Draghi havia mantingut en el passat que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea tindria un impacte limitat sobre l'economia europea. No obstant, avui ha declarat que, en cas de Brexit sense acord, hi ha el perill que es trenquin les cadenes de valor en molts sectors de l'economia, fruit de la producció de béns i serveis al continent i a la Gran Bretanya. Malgrat aquest risc, el president del BCE ha assegurat mantenir l'esperança que hi haurà un acord entre el govern britànic i les institucions comunitàries.