Economia04/05/2016

Adéu a mitges dels bitllets de 500 euros

El BCE aturarà les noves emissions a finals de l’any 2018, però seguiran sent de curs legal

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaEl consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) ha certificat aquest dimecres, tal com s’esperava, la fi dels bitllets de 500 euros. Però serà un final a mitges. El Banc Central Europeu deixarà de fer emissions de bitllets d’aquest valor a finals de l’any 2018, però els que estan en circulació continuaran sent de curs legal. És a dir, ja no s’imprimiran bitllets d’aquesta quantitat dins de l’anomenada sèrie Europa, que ha portat a la renovació dels bitllets de 5, 10 i 20 euros.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’argument utilitzat pel BCE per deixar d’emetre bitllets d’aquest valor és que poden “facilitar les activitats il·lícites”. De fet, el tema ja s’havia debatut al febrer en el si de l’Ecofin -el consell de ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea-, en considerar que la desaparició d’aquest bitllets de gran valor ajuda a lluitar contra l’economia submergida, a més de dificultar les transaccions en el tràfic de drogues, el terrorisme, el blanqueig de capitals i altres delictes.

Cargando
No hay anuncios

Segons va dir al febrer el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, bitllets d’un valor tan alt podien servir per finançar el terrorisme. I el ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, molt temps abans, ja s’havia pronunciat a favor de la desaparició dels bitllets d’aquest import.

Curs legal

Cargando
No hay anuncios

Tot i l’adéu a les emissions dels bitllets de 500 euros el 2018, el banc que presideix Mario Draghi ha indicat en un comunicat que “en vista del paper internacional de l’euro i la confiança generalitzada en els seus bitllets” els de 500 euros “seguiran sent de curs legal” i, per tant, es podran seguir utilitzant com a mitjà de pagament i reserves de valor.

El BCE també ha deixat clar que l’Eurosistema -format pel BCE i els bancs centrals dels diferents estats- prendrà les mesures necessàries per garantir que la resta de bitllets d’altres valors estiguin disponibles en quantitats suficients per substituir la fi de l’emissió dels de 500 euros.

Cargando
No hay anuncios

A més, en el comunicat el BCE deixa clar que els bitllets de 500 euros sempre conservaran el seu valor i podran ser descanviats als bancs centrals dels diferents estats -el Banc d’Espanya, per exemple, en el cas de l’estat espanyol- durant un període il·limitat de temps.

Segons les dades del mateix BCE, actualment hi ha en circulació uns 600 milions de bitllets de 500 euros, que suposen més d’una quarta part del valor total de bitllets d’euro en circulació.

Cargando
No hay anuncios

La mesura adoptada aquest dimecres pel consell de govern del BCE ha estat rebuda amb una valoració positiva pel sindicat de tècnics d’Hisenda (Gestha), tot i que han criticat que no s’hagi posat una data límit per a la retirada dels bitllets d’aquesta quantitat que hi ha actualment en circulació. En la seva opinió, que no es retirin facilitarà que els que en tenen evitin les responsabilitats penals i tributàries a mesura que vagin prescrivint les seves faltes o delictes, cosa que podria equivaler, en la seva opinió, a una amnistia per a 32.400 milions procedents de l’evasió fiscal i la delinqüència.

Els tècnics d’Hisenda asseguren que a mesura que els delictes prescriguin els que tinguin aquests bitllets podran descanviar-los, cosa que en la seva opinió podria comportar una mena d’amnistia. Segons aquest col·lectiu, a Espanya hi ha 32.398 milions d’euros en bitllets de 500 euros, la qual cosa representa el 77,4% de tot el diner en circulació -41.664 milions d’euros-. Això suposa el triple dels que hi havia quan va entrar en vigor la moneda única, quan només suposaven el 25% del total.