El BCE proclama que Europa no és el Japó i que no hi ha risc de deflació
La institució que presideix Mario Draghi deixa els tipus en el 0,25%, el nivell més baix de la història de l'euro, a l'espera de veure com evoluciona l'alentiment dels països emergents
BarcelonaEl Banc Central Europeu ha decidit no anar més enllà en les rebaixes de tipus i ha optat per mantenir-los en el 0,25%. Amb tot, aquest és el nivell més baix des de la creació de l'euro.
La darrera baixada de tipus, anunciada per sorpresa al novembre, va deixar entreveure que el banc estava més preocupat del que afirmava per problemes com la baixa inflació. Segons alguns experts, els preus estan baixant massa. A Espanya, la inflació es troba en el 0,3% i la mitjana europea en el 0,8%, lluny de l'objectiu, que es just per sota del 2%. Segons aquests experts, es corre el risc de caure en deflació, és a dir, en una caiguda dels preus generalitzada i sostinguda en el temps.
"Hi ha deflació? La resposta és no", ha volgut deixar clar avui Mario Draghi durant la roda de premsa que ofereix mensualment. Posteriorment, ha insistit en la seva idea dels últims mesos: "Hem entrat en un període llarg de baixa inflació", ha dit sense voler donar més importància a aquest fenomen. El mateix Draghi ha negat les habituals comparacions amb la crisi que viu el Japó des de finals dels anys 80. "No veiem similaritats amb el que va passar al Japó", ha afirmat.
Segons Draghi, els preus especialment baixos només s'aprecien a "Espanya, Irlanda, Portugal i Grècia", és a dir, al sud d'Europa. En la seva opinió, això "mostra més una situació d'ajust que una deflació generalitzada".
El president del BCE ha reconegut que la situació és "complexa" i ha insinuat que prefereix deixar passar més temps per veure com evolucionen les sacsejades que estan vivint els països emergents, com Brasil, Turquia o Argentina.
"Les coses poden millorar, però es poden quedar on estan o fins i tot empitjorar", ha dit Draghi. El president del BCE, per tant, sembla que prefereix deixar passar un mes més abans d'activar decisions més dràstiques.