La justícia investiga el BBVA per l’espionatge de Villarejo

Un jutge reclama a Moncloa.com i ‘El Confidencial’ tot el material

Francisco González era el president del BBVA quan el banc va contractar pressumptament els serveis de Villarejo.
Laia Forès
15/01/2019
3 min
4
Regala aquest article

MadridL’Audiència Nacional ja investiga l’escàndol del suposat espionatge que el BBVA va encarregar a l’excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo per obtenir informació sobre l’intent de la constructora Sacyr de controlar l’entitat bancària el 2004. El jutge Manuel García Castellón ha decidit obrir una peça separada del casTàndem -el relatiu a les clavegueres de l’Estat- i aquest dimarts va enviar la policia a les redaccions de Moncloa.com i del digital El Confidencial, a Madrid, a requisar tot el material relacionat amb el cas del BBVA i Villarejo, batejat com a operació Trampa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La policia va entrar a les oficines dels dos digitals per entregar l’ordre judicial, que reclama tots els àudios i els documents -tant el publicat com el que encara no s’ha fet públic- relacionats amb el cas. Les webs dels dos mitjans han publicat des de principis d’aquest any gravacions i documents que demostrarien que el BBVA, sota la presidència de Francisco González -va deixar el càrrec a finals d’any- va contractar Villarejo a través del Grupo Cenyt, l’agència de detectius de l’excomissari. El requeriment del jutge deixa clar que els mitjans de comunicació tenen dret a protegir les seves fonts.

L’entitat bancària, presidida des de fa poques setmanes per Carlos Torres després que González deixés el càrrec, ja va admetre l’any passat que s’havia contractat l’agència de Villarejo però va negar que fos per espiar. Segons les informacions publicades, el BBVA va tenir accés a 15.000 converses telefòniques d’alts càrrecs del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, empresaris, directius de l’entitat i periodistes, gràcies al polèmic excomissari.

Relacions amb Zapatero

Les punxades telefòniques encarregades pel BBVA revelen les perilloses relacions entre el poder polític i el poder econòmic: els documents mostren la bona relació que hi havia entre el govern socialista de Zapatero -especialment amb la vicepresidenta de l’executiu, María Teresa Fernández de la Vega- i els directius del Banc Santander, un dels principals competidors del banc biscaí, i els moviments per intentar promoure la caiguda de Francisco González, una maniobra que hauria facilitat que Sacyr guanyés pes al consell d’administració del BBVA. Fonts properes al cas expliquen, però, que no s’ha penjat un àudio en què De la Vega s’alinea amb Botín en un cas judicial i que no es pot descartar que Villarejo s’ho inventés.

Tot i que González va negar que estigués al corrent que s’havia contractat Villarejo, les converses publicades ho desmenteixen. En una de les converses publicades, el cap de seguretat del BBVA, Julio Corrochano, afirma que “el presi ” el truca cada 10 o 15 dies i que li ha de passar novetats. El ja expresident del banc va anunciar per sorpresa que plegava quan ja havia sortit a la llum la relació entre el BBVA i Villarejo.

La situació ha posat contra les cordes la nova direcció del BBVA, que s’ha vist obligada a obrir una investigació interna. El nou president ha assegurat que si les acusacions fossin certes “es tractaria de conductes indubtablement molt greus, deplorables, diametralment oposades” al que representa el BBVA. Torres, però, no admetia els fets i assegurava que “no s’ha trobat cap documentació que reflecteixi el seguiment ni la intervenció de comunicacions privades esmentats a les notícies publicades als mitjans de comunicació des del 9 de gener”.

El BBVA també s’enfronta a possibles accions legals de les persones i empreses que van ser espiades per Villarejo. També podria actuar d’ofici la fiscalia. De fet, la Fiscalia Anticorrupció espera ara l’informe policial sobre les escoltes per decidir si acusa formalment l’entitat bancària d’algun delicte.

Risc per a la seguretat de l’Estat

Els negocis il·legals de l’excomissari de la Policia Nacional, que porta mesos en presó preventiva, han esquitxat molts polítics i empresaris. Els fiscals que investiguen totes les seves actuacions, dividides en nou causes diferents, van arribar a alertar del “risc per a les institucions” i fins i tot “per a la seguretat de l’Estat” de totes les investigacions fetes per Villarejo i el seu entorn, que Moncloa.com va publicant amb comptagotes.

stats