El BBVA inicia els tràmits per aplicar un nou ERO per a uns 3.000 treballadors

La banca espanyola ja ha retallat plantilles en 100.000 treballadors des del 2008

Seu central del BBVA, a Madrid.
13/04/2021
2 min

BarcelonaEl BBVA també se suma a la nova onada de retallades de plantilla que està protagonitzant la banca espanyola. Segons ha pogut saber l'ARA, l'entitat ja ha comunicat a la plantilla que ha obert els tràmits per iniciar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que podria afectar uns 3.000 treballadors. La retallada afectarà tant els serveis centrals del banc com la seva xarxa comercial.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'entitat ha convocat els sindicats a una reunió aquest divendres, 16 d'abril, per començar a negociar les condicions de l'ERO. "El nostre objectiu és explorar conjuntament fórmules que permetin minimitzar l'impacte a la plantilla", assegura el BBVA al comunicat que ha enviat als treballadors. El grup financer insisteix que el sector està immers en un "context de profunda transformació marcada per una enorme pressió competitiva, baixos tipus d'interès, l'adopció accelerada dels canals digitals per part dels clients i l'entrada de nous actors digitals".

El BBVA assegura que posarà en marxa l'ERO amb "actitud dialogant" i el compromís d'arribar al "millor acord possible per a tothom". La mesura arriba després que el Banco Santander també iniciés un procés per acomiadar 3.000 treballadors i enmig de les negociacions per aplicar una retallada de plantilla a CaixaBank amb la fusió amb Bankia, que afectarà un mínim de 7.000 empleats.

El rerefons d'aquesta situació és ben conegut. Des que es va punxar la bombolla del totxo a Espanya, la banca en paga les conseqüències. La desaparició de les caixes d'estalvis, que van fer una enorme aposta pel sector immobiliari, va costar 65.000 milions d'euros de diners públics. Però també bancs com el Popular han desaparegut, deixant un sector on hi havia 62 actors el 2008 en només 10 actualment, i amb una nova fusió a la vista com la d'Unicaja i Liberbank. Les caigudes de rendibilitat han estat molt acusades perquè el sector ha hagut de fer front a aprovisionaments enormes aquests anys. A més, el sector financer és procíclic i quan l'economia va malament ho paga; en els últims dotze anys s'han succeït dues crisis de magnitud històrica. En aquest context, els bancs estan patint com cap altre sector la política del Banc Central Europeu de mantenir els tipus d'interès al mínim històric, en un intent d'impulsar l'economia i de posar les coses fàcils a famílies i empreses.

Al principi del 2020 el recompte de treballadors del sector bancari que havien perdut la feina des de l'esclat de la gran recessió del 2008 era de 96.000. Però des d'aleshores ja s'han anunciat diferents ERO i quan Santander, CaixaBank i BBVA tirin endavant els seus plans el sector superarà àmpliament la barrera dels 100.000 treballadors perduts des de la caiguda de Lehman Brothers. Si s'acomiaden els treballadors que estan previstos, la xifra seria d'uns 110.000 llocs de feina perduts en tretze anys.

Entre els bancs catalans, el Sabadell també va anunciar a l'octubre una retallada d'uns 2.000 llocs de treball, que després s'ha volgut accelerar amb el trencament de les negociacions amb el BBVA i que hauria d'afectar finalment 1.800 treballadors. Pel que fa a CaixaBank, ahir mateix obria converses amb els sindicats per fer front a un expedient que, segons algunes veus, pot afectar 10.000 treballadors.

stats