Economia13/11/2014

El BBVA demana que els treballadors paguin part de la seva indemnització per acomiadament

El servei d'estudis de l'entitat aposta perquè cada treballador tingui un compte "d'estalvi" a recórrer en el moment de ser acomiadat, un model molt similar a l'austríac de Seguretat Social

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl servei d'estudis del BBVA considera que amb la dura reforma laboral del govern espanyol no n'hi ha prou per acabar amb un dels aturs més alts de la Unió Europea, per això proposa apostar pel model austríac de Seguretat Social. Això significa que els treballadors paguin part de la seva indemnització per acomiadament.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es tracta d''un "sistema mixt" en què es té en compte, per una banda, l'antiguitat del treballador a l'empresa, però alhora es proposa crear un "compte d'estalvi individual". A aquest compte només s'hi podria accedir, però, en el moment de l'acomiadament. Aquesta opció surt molt barata a l'empresa. A Àustria, per exemple, les empreses només aporten un 1,52% del cost mitjà de l'acomiadament.

Cargando
No hay anuncios

Defensa del contracte indefinit

En aquest sentit, l'entitat financera aposta per un contracte indefinit com a molt de contracte únic. Considera que seria més eficaç per reduir l'atur. Segons l'economista en cap d'Economia Desenvolupades del BBVA, Rafael Doménech, "la reforma laboral no ha estat suficient" per reduir la segmentació del mercat laboral, per això demana "modernitzar el sistema d'indemnitzacions. Doménech, que ha presentat l'Observatori Econòmic d'Espanya sobre el Mercat Laboral, ha defensat el model austríac. "Beneficia el treballar, no encareix els costos laborals de l'empresa i redueix la incertesa sobre la indemnització per acomiadament en funcionar com una assegurança".

Cargando
No hay anuncios

Una proposta estudiada per Zapatero i Rajoy

No és la primera vegada que s'evoca el model austríac pel que fa les indemnitzacions per acomiadament a l'estat espanyol. El govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero va acabar desistint el 2010 d'incloure-ho en la reforma laboral que llavors estudiava. De fet, la Fundació Ideas (del PSOE) l'havia defensada en més d'una ocasió. L'executiu de Mariano Rajoy també se'l va plantejar en més d'una ocasió però el va acabar descartant preveient les dificultats d'un pacte amb els agents socials.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dijous al Congrés ha sobtat la reacció del PSOE en ser preguntat sobre aquest model. El diputat i exministre de Treball socialista Jesús Caldera ha recordat que "es tracta d'una proposta conservadora molt antiga" que espera que "mai" s'apliqui a l'Estat. Des del PP, el president de la comissió parlamentària d'Hisenda, el diputat Gabriel Elorriaga, ha matisat que aquest model "té molts avantatges" però que els seus costos d'implantació són "completament inassumibles".

El model austríac també s'utilitza a l'Argentina i al Brasil. A Àustria es va implantar fa 12 anys amb un acord social que va costar temps. En el cas espanyol, el BBVA considera que el compte d'estalvi individual també serviria com a pla de pensions en cas que el treballador es jubili a la mateixa empresa.

Cargando
No hay anuncios

El debat de les indemnitzacions

El govern de Mariano Rajoy va descartar en el seu moment el model austríac, però va proposar fa només uns mesos que els treballadors haguessin tributar les seves indemnitzacions per acomiadament. Era una de les parts més foques de l'avantprojecte de llei de reforma fiscal, que va acabar caient davant la pressió ciutadana i dels sindicats.