El BBVA guanya 3.475 milions però empitjora un 46% a Espanya

L'entitat aconsegueix el millor resultat des del 2010 gràcies als països emergents i malgrat retrocedir a l'Estat llastrat per l'activitat immobiliària

L’entitat que presideix Francisco González ha accelerat la presa de posicions a CatalunyaCaixa tot i que encara no se n’ha formalitzat la compra.
Júlia Manresa
01/02/2017
2 min

MadridEl grup BBVA ha presentat aquest dimecres els seus millors resultats anuals des del 2010, amb un benefici atribuït de 3.475 milions d'euros el 2016, un 31,5% més que en l'exercici anterior. El president del banc, Francisco González, ha explicat aquests resultats "satisfactoris", principament per la diversificació geogràfica, ja que cal destacar que la millora ha vingut impulsada principalment pel creixement a països emergents com ara Mèxic o Turquia que han aportat repunts del 40% i l'11% respectivament, suposant entre tots dos mercats un total de 2.579 milions d'euros de beneficis, un 74% del total.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En canvi, el negoci d'aquest banc a Espanya ha empitjorat. Concretament els benficis del BBVA a l'Estat han estat només de 316 milions d'euros, més d'un 46% menys que l'any anterior i principalment llastrat per l'activitat immobiliària i per la caiguda dels tipus d'interès. El conseller delegat del grup, Carlos Torres Vila, ha explicat aquest dimecres que, tot i la recuperació de les hipoteques, "el ritme encara no ha arribat a aquell que s'amortitzen". En aquest sentit, els directius d'aquesta entitat han reiterat l'impacte que ha tingut el provisionament de la devolució de les clàusules terra als comptes del BBVA a l'estat espanyol i han assenyalat que va suposar unes pèrdues netes de 404 milions d'euros el 2016 per la dotació en aquest concepte el tercer trimestre d'un total de 577 milions d'euros bruts provisionats per cobrir aquestes reclamacions.

"Cap banc ha rebut diners de l'Estat"

També pel que fa al negoci del grup BBVA, els responsables de l'entitat han passat per sobre de l'impacte que la digestió de Catalunya Banc. Simplement han recordat que ha estat durant l''últim trimestre de l'any que s'han començat a materialtizar les sinergies generades per la integració de CatalunyaCaixa però que es faran més visibles el 2017.

Justament sobre el polèmic rescat públic de les caixes d'estalvi, González ha assegurat que s'està fent servir la paraula 'banquer' de manera injusta. "Es parla de bancs i banquers quan s'ha de parlar de caixes i caixers", ha etzibat el president del BBVA, que ha reiterat que "el sector bancari espanyol no ha tingut cap ajuda, com a mínim, de l'Estat espanyol". Ell mateix ha reconegut que la xifra calculada pel tribunal de comptes de 76.800 milions d'euros "és enorme" però "va dirigida a les caixes, començant per Bankia".

Menys morositat i dividend en metàl·lic

Però malgrat els resultats a l'Estat, el BBVA ha aconseguit un "exercici molt satisfactori", amb millores en la seva taxa de morositat, que va caure fins al 4,9%, respecte del 5,4% que marcava el 2015. González ha destacat que el banc ha avançat en el seu projecte de transformació, a banda de gestionar els objectius a curt termini. En aquest sentit, assegura que els clients digitals de l'entitat han augmentat un 20% interanual fins als 18,4 milions, mentre que els clients mòbils han crescut un 38%, fins als 12,4 milions.

Pel que fa a la retribució als accionistes, el BBVA preveu distribuir entre el 35% i el 40% dels seus beneficis en dividends i amb la diferència que a partir del 2017 serà totalment en efectiu. Per primera vegada en els darrers anys, l'entitat deixarà de retribuir les seus accionistes a través de participacions variables i ho farà dues vegades l'any.

stats