Economia11/01/2019

La CNMV entra en l’escàndol de la relació BBVA-Villarejo

El banc va pagar al policia per informes que incloïen trucades punxades a ministres de Zapatero

Xavier Grau / Albert Martín
i Xavier Grau / Albert Martín

Barcelona“Aquest tema per a mi no té rellevància. Ho fa el departament de seguretat amb normes molt estrictes (...). No tenia coneixement dels pagaments. Me n’assabento quan apareix la primera notícia, fa uns mesos. Jo sabia que el banc portava a terme treballs d’intel·ligència per defensar-se. Fins on jo sé, s’han fet les coses com s’han de fer”.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Són paraules de Francisco González, fins fa uns dies president del BBVA, càrrec que ha abandonat després de dues dècades amb un estil de gestió especialment personalista. El banquer responia així a una pregunta d’El País Semanal sobre els pagaments fets pel banc al controvertit excomissari José Manuel Villarejo.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que, a parer de González, es van fer les coses “com s’han de fer”, la Comissió Nacional del Mercat de Valors no n’està segura. Segons fonts del regulador dels mercats, s’està seguint “amb atenció” l’escàndol de les suposades escoltes encarregades pel BBVA a Villarejo “per l’impacte que podria tenir en l’entitat”.

El banc mateix entrava en la qüestió ahir afirmant que el juny del 2018 va iniciar una investigació sobre la contractació i els serveis prestats pel Grupo Cenyt (l’empresa del temut Villarejo) i admetia que les informacions publicades “si fossin certes tindrien una indubtable gravetat”. El grup ara presidit per Carlos Torres (escollit per Francisco González) assegura que si s’acrediten les irregularitats el BBVA prendrà mesures internes i portarà a terme accions judicials.

Cargando
No hay anuncios

L’escàndol ha anat en augment els últims dies. Inicialment es va saber, segons informacions d’El Confidencial i Moncloa.com, que el BBVA de González va contractar Villarejo per escoltar les trucades que es feien en plena operació d’assalt al BBVA l’aleshores president de Sacyr, Luis del Rivero, l’inversor Juan Abelló i el cap de l’Oficina Econòmica de José Luis Rodríguez Zapatero, Miguel Sebastián.

Els treballs de Villarejo per al banc blau van incloure l’espionatge de desenes de persones, empreses i mitjans de comunicació que mantenien algun paper en aquella operació financera per derrocar González d’un càrrec al qual ell mateix havia accedit amb la complicitat del govern de José María Aznar i després de denunciar a la fiscalia els antics dirigents bascos del BBV amb els quals compartia poder després de la creació del BBVA. Segons aquestes informacions, Villarejo va proporcionar a directius del BBVA informació sobre un total de 15.000 trucades telefòniques.

Cargando
No hay anuncios

I ahir mateix transcendia el contingut d’algunes d’aquestes trucades. En les converses hi van participar el llavors director de l’Oficina Econòmica del govern espanyol, Miguel Sebastián, i la que era vicepresidenta de l’executiu, María Teresa Fernández de la Vega.

Botín i el govern, esquitxats

Segons l’informe, en una conversa entre un directiu del Santander proper a Emilio Botín i Miguel Sebastián hi havia referències a altres possibles implicats en l’operació per fer fora González del BBVA, com un advocat de Prisa (l’empresa editora d’ El País ) o qui era president de la CNMV, Manuel Conthe.

Cargando
No hay anuncios

El digital explica que en un moment de la conversa la interlocutora per part de la Moncloa passava a ser Fernández de la Vega, que tranquil·litzava Rupérez sobre el judici oral obert a Emilio Botín pel cas de les cessions de crèdits. “Transmet-li [a Botín] que ja està parlat i que no hi haurà problemes”, deia De la Vega a Rupérez, segons els papers de Villarejo, que a més indiquen que la llavors vicepresidenta indicava que Rodríguez Zapatero donava suport a l’operació de control del banc.

La jubilació de González, anunciada ara fa tres mesos, va sorprendre el sector financer, perquè el banquer encara podria haver-se mantingut al càrrec un any més.

Cargando
No hay anuncios

LES CLAUS

1. Què investiga la CNMV?

Cargando
No hay anuncios

Els pagaments efectuats pel BBVA a l’excomissari José Manuel Villarejo per portar a terme tasques d’espionatge contra els arquitectes d’una operació per apartar González de la presidència del BBVA. Aquests pagaments s’han sabut arran de publicacions periodístiques uns dies després que González hagi plegat de la presidència del banc blau.

2. Què diu el BBVA?

Cargando
No hay anuncios

Que ha iniciat la investigació interna per aclarir els fets, que col·laborarà amb la justícia i que si el que s’ha publicat fos cert tindria una “indubtable gravetat”.

3. Què diu Francisco González?

Cargando
No hay anuncios

Que no es va assabentar dels serveis de Villarejo per ajudar-lo a mantenir la presidència fins aquest any i que es tractava de qüestions del cap de seguretat del banc. La veritat és que l’anunci de la seva dimissió, un any abans que per normativa hagués de deixar el càrrec, va sorprendre el sector: González havia canviat dues vegades els estatuts del banc per poder allargar el seu mandat.

4. Qui van ser els investigats per Villarejo?

En aquest cas, la cúpula de la Moncloa, Sacyr, Prisa, el Banco Santander i la CNMV. En altres casos, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, empresària i amiga de Joan Carles I, Jorge Fernández Díaz o Luis Bárcenas.