Construcció

Baxi compra la catalana Hitecsa per créixer en la climatització de grans espais

Invertirà més de 12 M€ en un centre de referència d'aerotèrmia

Jordi Mestres, conseller delegat de Baxi.
2 min

Baxi, companyia de sistemes de climatització residencial a Espanya i Portugal, que pertany al grup BDR Thermea, ha anunciat aquest dimecres la compra del 100% d'Hiplus, una empresa catalana dedicada al disseny, la fabricació i el subministrament de sistemes de climatització de grans instal·lacions com indústries, centres comercials, hotels i aeroports. Hiplus té les marques Hitecsa i Adisa, i fins ara era propietat del fons d'inversió PHI Industrial. Cap de les dues companyies ha volgut revelar l'import de l'operació, que ha de ser aprovada per les autoritats de la competència.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Hitecsa és especialista en l'ús de l'aerotèrmia per a la climatització (tant calefacció com aire condicionat) i, en aquest sentit, el conseller delegat de Baxi, Jordi Mestres, ha anunciat una inversió de més de 12 milions d'euros per crear un centre de referència sobre aerotèrmia al sud d'Europa –malgrat que no ha concretat si serà a Catalunya– i augmentar la capacitat de producció. L'aerotèrmia consisteix en utilitzar la calor que desprenen els edificis per convertir-la en energia. És un sistema molt eficient per a la climatització perquè permet reduir en un 70% la factura elèctrica.

Segons Mestres, l'adquisició és "molt complementària" perquè Baxi –que el 2005 va comprar el negoci de calefacció de Roca– és líder en les instal·lacions domèstiques, mentre que Hitecsa encapçala les grans instal·lacions industrials. Mestres també ha reconegut que el negoci es pot veure impulsat "de manera indirecta" pels fons europeus Next Generation, perquè està previst destinar-ne una part a fer els edificis més eficients i sostenibles.

Dues fàbriques a Catalunya

PHI Industrial va adquirir Hiplus el 2012 quan, amb 109 treballadors, estava en una difícil situació econòmica i de gestió. Després de nou anys de desenvolupament de producte i innovació l'empresa, amb un total de 165 treballadors actualment, ha consolidat dos centres productius a Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès, ha diversificat la gamma de productes i ha internacionalitzat les activitats.

Hiplus va tancar l'any 2020 amb unes vendes de 16,11 milions d'euros i unes pèrdues d'1,17 milions, malgrat que el 2019, l'exercici anterior a la pandèmia, va fregar els 26 milions d'euros en vendes i va obtenir un resultat positiu de 616.808 euros.

stats