Química

BASF no descarta haver de parar alguna planta pel preu de la llum

El cost de l'electricitat a la planta de Tarragona s'ha multiplicat per 5,5 l'últim any

BarcelonaLa multinacional BASF de moment no ha hagut de parar cap de les seves plantes a Espanya per l'alt preu de l'energia; ara bé, no descarta haver de fer-ho "si les coses es continuen agreujant", segons ha admès aquest dimarts el director de la companyia química alemanya a la península Ibèrica, Carles Navarro. El màxim executiu de la companyia ha indicat que l'últim any el cost de l'electricitat a la planta de Tarragona, la principal de l'empresa a Espanya, s'ha multiplicat per 5,5.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Navarro ha recordat que l'empresa depèn molt de les fonts fòssils d'energia i "qualsevol encariment d'aquests recursos retallarà la rendibilitat i la nostra capacitat de competir". El directiu ha donat algunes dades: l'any passat el gas va comportar uns costos addicionals per al grup de 1.500 milions; 800 milions només l'últim trimestre.

Cargando
No hay anuncios

Navarro també ha assenyalat que de moment la principal afectació per a l'empresa de la guerra a Ucraïna ha sigut l'encariment de la primera matèria, ja que la companyia és intensiva en l'ús del gas i el petroli, però ha indicat que no hi ha "cap problema d'escassetat". Segons el directiu, la multinacional, "per raons humanitàries", ha decidit mantenir les seves activitats de salut, nutrició i solucions agrícoles a Rússia i ha indicat que es mantindran els contractes vigents mentre no hi hagi sancions.

Cargando
No hay anuncios

L'empresa preveu unes inversions de 44 milions d'euros a Espanya durant el 2022, de les quals aproximadament la meitat aniran a l'emplaçament de Tarragona, una planta on l'empresa, de la mà de Cellnex, ha implantat una xarxa de 5G industrial que ha de permetre millorar tots els processos.

Navarro, que ha presentat els resultats de la companyia a Espanya el 2021, ha indicat que espera un creixement de l'empresa per a aquest any que no ha concretat. Tot i això, ha reconegut que l'exercici estarà marcat per la "inestabilitat pel conflicte d'Ucraïna, l'impacte negatiu dels preus de l'energia i l'escassetat d'algunes primeres matèries".

Cargando
No hay anuncios

2021: rècord històric de vendes

Respecte al 2021, el primer executiu de la companyia química ha indicat que va tancar l'any a Espanya amb un creixement del negoci, en volum, del 12%, i en preus, del 14%. Això va portar a un any rècord, amb una facturació de 1.350 milions d'euros, un 25% més que l'any anterior, que va estar marcat per la pandèmia, i una xifra que és rècord històric de BASF a Espanya malgrat els problemes en alguns negocis, com el de pintures per a l'automoció, en què la crisi dels microxips va castigar la producció. També es va veure afectat el negoci de la nutrició per la manca de vitamines. En canvi, altres línies com els monòmers, la petroquímica i les dispersions van viure un exercici "excepcional", acompanyat d'un important augment de volums en la primera part de l'any i un fort augment de preus en la segona meitat de l'exercici.