Bars i restaurants afectats per les restriccions reclamen al govern espanyol una indemnització de 65 milions d'euros

La plataforma Hostelería de Todos assegura que denunciaran el tancament dels negocis davant del Tribunal Suprem

MadridBars i restaurants de tot l'Estat afectats per les restriccions de la pandèmia s'han unit en la plataforma Hostelería de Todos per reclamar unes indemnitzacions que sumen 65 milions d'euros per les pèrdues econòmiques que han patit. La plataforma, que agrupa per ara un miler d'hostalers, ha presentat aquest dijous les primeres reclamacions al govern espanyol pels danys i perjudicis "davant la falta d'ajudes directes a l'hostaleria". De moment només és una demanda davant l'Administració però els afectats asseguren que si no obtenen una indemnització, portaran el cas al Tribunal Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Lliçons de 'Subúrbia'Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Iniciem el camí cap al Suprem: de moment hem presentat 100 reclamacions davant el ministeri d'Indústria i seguirem presentant-ne més en els pròxims dies i setmanes en blocs de 100 o 200", ha explicat en una roda de premsa Diego Solana, soci del despatx d’advocats Cremades & Calvo-Sotelo, contractat per la plataforma per portar el procés. Segons l'advocat, no es qüestionen les mesures restrictives aprovades per frenar l’expansió del coronavirus sinó els danys econòmics que han provocat als negocis l’obligatorietat de tancar-los o de limitar-ne els aforaments. 

Cargando
No hay anuncios

Entre els hostalers que s'han sumat a la plataforma hi ha tant grans cadenes de restaurants i cafeteries com petits negocis de restauració. Alguns continuen oberts però altres han hagut de tancar. La indemnització de 65 milions que reclamen correspon a la diferència entre el que van facturar el 2020 i la mitjana dels ingressos dels tres anys anteriors a la pandèmia. El que han presentat ara són demandes individuals, però els advocats consideren que quan arribin al Suprem es podrien acumular en un únic procediment que doni lloc a una única sentència.

Acord que eviti la sentència

La plataforma, molt crítica amb la falta d'ajudes directes al sector, confia arribar a un acord econòmic amb l'executiu de Pedro Sánchez i els diferents governs autonòmics que eviti portar el cas a la justícia. "Manifestem la nostra total disponibilitat per arribar a un acord amb les administracions públiques que eviti una sentència del Tribunal Suprem", afirmen des de Cremades & Calvo-Sotelo. "En comptes d'esperar la sentència del Suprem, el govern podria concedir ajudes públiques com estan fent altres països de la Unió Europea perquè els hostalers puguin sobreviure a aquesta crisi i ser un motor de la recuperació econòmica", ha destacat Diego Solana.

Cargando
No hay anuncios

El bufet d'advocats subratlla que l'article 3.2 de la llei orgànica de l'estat d'alarma reconeix un dret d'indemnització "als que pateixin, de manera directa o en la seva persona, drets o béns, danys o perjudicis per actes que no els siguin imputables". Aquest és "clarament" el seu cas, apunten des de la plataforma. A més, Hostelería de Todos creu que la sentència del Tribunal Suprem del País Basc que suspenia el tancament de bars i restaurants contribuirà positivament a guanyar les seves demandes.