Barcelona vol eliminar els festius d'obertura comercial a l'estiu
El govern de Colau haurà de buscar suports per una mesura que divideix al sector. Alguns comerços, però, poden saltar-se la prohibició acollint-se a la llei espanyola
BarcelonaEl govern de Barcelona d’Ada Colau vol suprimir del tot l’obertura de comerços en els dies festius a l’estiu que havia autoritzat l’anterior consistori de Xavier Trias. La proposta, que avui presentarà de manera oficial als comerciants, passa per eliminar els deu festius que podien obrir les botigues de les zones turístiques de bona part de la ciutat i intercanviar-los per quatre diumenges que es repartirien, dos i dos, als mesos de maig i octubre, segons consta a un comunicat que ahir va publicar el consistori.
En els últims dos anys, els comerços de les zones turístiques de Barcelona podien vuit hores els diumenges de juliol, agost i fins al 15 de setembre, en un horari comprès entre les 10 i les 18 hores. L’arribada al govern de Barcelona en Comú al maig de l’any passat va ser massa justa per modificar aquesta normativa, però l’alcaldessa Ada Colau ja va avisar que es revisaria i “matisaria” després d’obrir un període de consultes amb els mateixos botiguers.
Ara bé, la nova proposta municipal pot quedar aigualida amb l’actual garbuix legal que envolta la normativa comercial a Catalunya. Alguns comerços ja se salten les restriccions de la llei catalana del comerç acollint-se a la llei espanyola, que és la que està vigent perquè la catalana es troba suspesa pel Tribunal Constitucional. La norma estatal autoritza tots els comerços de menys de 300 metres quadrats que no pertanyin a cap gran cadena a obrir tots els diumenges de l’any si ho volen. A més, les botigues dins de les zones turístiques delimitades també tenen llibertat d’horaris total, segons la norma estatal.
Si un comerciant del centre de la ciutat decidís obrir en diumenge de ple estiu aquest any, doncs, podria exposar-se a sanció municipal, però alhora, també podria al·legar que l’Ajuntament de Barcelona no compleix amb el que estipula la llei espanyola que obliga a definir una zona turística amb llibertat horària en una ciutat com Barcelona, que reuneix tots els requisits per tenir-la. Els dubtes jurídics, doncs, persistirien en el mapa comercial.
L’Ajuntament de Barcelona va defensar ahir que la proposta de reduir i reubicar els festius d’obertura comercial busca “el màxim consens” i s’ha pres després de consultar l’opinió dels actors diversos del sector comercial de la ciutat. El consistori basa la mesura en les anàlisis i enquestes fetes els últims mesos que certifiquen, per exemple, que només un 16% dels comerços van obrir els deu diumenges de l’estiu passat. Els qui van obrir van ser sobretot comerços de la zona de la Barceloneta i el Gòtic, i especialment establiments d’alimentació, segons les dades municipals.
Segons l’Ajuntament, dos de cada tres comerciants ni tan sols van obrir cap dels festius d’estiu que tenien autorització per fer-ho i que només un terç ha obert la majoria de diumenges o tots. Les diferents organitzacions de botiguers de la ciutat coneixeran avui de primera mà en una reunió la proposta de Colau.
Divisió d’opinions al sector
El govern de Colau va reconèixer ahir que la proposta neix enmig de la polarització dels comerços pel que fa a la normativa d’obertura en festius. Hi ha “diversitat d’opinions” al sector, va resumir ahir en un comunicat. Va constatar que el 40% dels comerciants rebutja l’obertura en diumenges, mentre que si es té en compte l’opinió dels barcelonins, un 30% està a favor d’eliminar-la. En canvi, el 50% dels ciutadans enquestats pel mateix Ajuntament no veuria malament que s’obrissin les botigues cada diumenge de l’any. Aquest escenari, però, és una opció que rep un 'no' rotund entre el 30% dels botiguers.