Barcelona tindrà advocats d'ofici especialitzats en casos d'insolvència i segona oportunitat
El Col·legi d'Advocats de Barcelona reivindica que les administracions també condonin el deute públic dels afectats
BarcelonaL'any passat a Catalunya els concursos de creditors a persones físiques es van incrementar un 25% tot i la moratòria concursal forçada per la pandèmia del coronavirus. En total es van presentar 1.912 procediments, en la seva majoria de treballadors autònoms que es van veure abocats a tancar el negoci. A l'hora de tramitar la condonació del deute que arrossegaven, la major part van demanar els serveis d'un advocat d'ofici. Per això el Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) posarà en marxa a partir del setembre un nou torn d'advocats d'ofici especialitzats en insolvència, endeutament i segona oportunitat, el mecanisme legal recollit en la llei 25/2015 que permet que una persona física que encadena diversos deutes pugui encarrilar de nou la seva vida.
Les peticions per acollir-se a la segona oportunitat s'han multiplicat per cinc a Catalunya des de l'entrada en funcionament de la llei. Els col·legis de Tarragona i Terrassa ja tenen aquest servei d'advocats d'ofici especialitzats en insolvència, i ara s'hi incorporen els advocats de Barcelona, que procediran sobretot de l'àmbit concursal i de dret de família. La voluntat, en paraules del vicedegà de l'ICAB, Jesús Sánchez, és aconseguir que les persones que arrosseguen processos d'insolvència pel fracàs d'un negoci o per altres causes personals deixin de portar "una espasa de Dàmocles al damunt per a tota la vida" a través d'una assistència lletrada gairebé gratuïta i que s'intentarà que sigui especialitzada en la matèria.
Exonerar del deute públic
Tot i la posada en marxa del nou servei, Sánchez ha reconegut que el mecanisme de la llei de segona oportunitat té una mancança "essencial", perquè no preveu que les administracions públiques condonin el deute dels afectats per un procés d'insolvència. Això vol dir que, a la pràctica, se'ls perdonen els deutes que tinguin amb altres entitats privades, però no el pagament d'impostos, de la Seguretat Social o d'altres deutes que tinguin pendents amb Hisenda pel fracàs d'una activitat econòmica. Per això el vicedegà de l'ICAB ha explicat que seguiran "lluitant" per aconseguir també que els perdonin aquests deutes. "Si aquestes persones no queden totalment exonerades, la llei de segona oportunitat no té sentit", ha dit.
Sumat al torn d'ofici específic, a la tardor l'ICAB també posarà en marxa l'Observatori d'Insolvència de les Persones, i al novembre té previst convocar el primer congrés de la segona oportunitat a Barcelona. L'anunci s'ha produït en el marc del Dia de la Justícia Gratuïta. Durant el primer trimestre de l'any les actuacions del Torn d'Ofici i Assistència al Detingut (TOAD) han experimentat a Catalunya un creixement del 9% després de la caiguda registrada l'any passat per la pandèmia. Durant els tres primers mesos de l'any a Catalunya s'han presentat 54.582 peticions de reconeixement del dret a justícia gratuïta.