Barcelona és la província on els llogaters morosos acumulen més deute
L'auge del lloguer turístic fa disminuir els impagaments
BarcelonaBarcelona és la província espanyola on els llogaters morosos acumulen un deute més elevat de mitjana, de 10.611 euros, segons les dades del FIM, el fitxer de llogaters morosos, de l'any 2017. Tot i el rècord, el deute mitjà dels llogaters morosos a Barcelona ha disminuït un 2,66% respecte de l'any anterior.
Segons aquest estudi, l'alta morositat de Barcelona fa que Catalunya se situï per sobre de la mitjana espanyola, que és de 6.032 euros de deute acumulat, mentre que en el conjunt de les quatre demarcacions catalanes arriba a gairebé 6.600 euros, un 2,76% menys que l'any anterior. Contrasta el descens a Catalunya amb l'augment de quasi el 4% de la quantitat deguda de mitjana a Espanya.
Els llogaters que no paguen és un dels principals problemes del mercat de lloguer català. "La quantitat mitjana registrada a Catalunya supera els 6.000 euros i, si prenem com a exemple un habitatge amb una renda de 575 euros, suposa estar entre 8 i 10 mesos sense percebre les mensualitats", ressalta Sergio Cardona, director d’Estudis i Qualitat de FIM.
Augment del lloguer
L'estudi indica que el fet que a Barcelona sigui on els llogaters acumulen un deute més elevat és "una conseqüència directa" de la pujada del preu dels lloguers que hi ha a la província i, especialment, a la capital.
Al fet que els lloguers són més alts s'hi suma el fet que molts dels arrendataris morosos, a Barcelona, esperen per deixar el pis a ser desnonats. Això fa que el deute acumulat augmenti.
La província catalana on la quantia deguda mitjana és més alta és Barcelona (10.611,07 euros), seguida de Tarragona (5.004,57 euros), Girona (4.218,11 euros) i Lleida (3.311,56 euros). Però el comportament de l'últim any ha estat diferent, amb un descens de la quantitat mitjana deguda a Tarragona (-3,14%) i Barcelona (-2,66%), mentre que s'han elevat a Girona (8,6%) i Lleida (0,61%).
Impacte del lloguer turístic
La caiguda de la morositat registrada a Catalunya (-2,76%) ha estat motivada principalment per l’augment del lloguer turístic, segons l'estudi. L’increment del nombre d’habitatges destinats a aquest model està reduint els arrendaments tradicionals i, com a conseqüència, la morositat també baixa.
Referent a la situació de cadascuna de les quatre províncies catalanes, on més s'ha reduït la morositat ha estat a Tarragona (-3,14%) seguida de Barcelona (-2,66%), totes dues províncies han estat determinants en el descens registrat a la comunitat autònoma. En contraposició, els impagaments s'han elevat a Girona (8,6%) i Lleida (0,61%).