Els hotels de Barcelona guanyen rendibilitat i són els que més fan augmentar l'ocupació a l'Estat

Els establiments de la capital catalana són els segons més cars d'Espanya després dels de Marbella

Tot i la moratòria, 
 Els inversors tenen ganes de comprar hotels a Barcelona perquè encara s’espera que el negoci creixi.
Xavier Grau
24/10/2019
2 min

BarcelonaEls hotels de Barcelona continuen guanyant rendibilitat i clients, malgrat que són els més cars d'Espanya després dels de Marbella, segons l'últim informe elaborat per les consultores STR i Cushman & Wakefield, que estudia les dades del sector dels nou primers mesos del 2019.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons aquest estudi, el preu mitjà per habitació ocupada (ADR) a Barcelona frega els 150 euros diaris, una xifra que és un 8,5% superior als nou primers mesos de l'any passat, i que dins l'Estat només supera Marbella, amb 215 euros diaris. No obstant, la ciutat on més ha pujat l'ADR és Madrid, on ha arribat als 117 euros, un 11,7% més que en el mateix període de l'any passat. Però Barcelona és la segona ciutat on més puja, molt per sobre de la mitjana de l'Estat, on l'ADR se situa en 120 euros diaris, un 5,1% més que en el mateix període del 2018.

Aquest no és l'únic indicador que mostra la millora de rendibilitat dels hotels de la capital catalana. L'altre indicador principal, l'ingrés per habitació disponible (RevPAR), s'ha enfilat per sobre dels 122 euros, amb un augment dels 13,6% respecte del mateix període de l'any passat.

De nou, a tot l'Estat només Marbella supera en aquest indicador a Barcelona, amb un RevPAR de quasi 148 euros. Barcelona és la segona ciutat on més ha pujat aquest indicador, només superada per Madrid, on l'increment ha sigut del 14,4%. Tot i aquest creixement, els ingressos per habitació disponible a la capital espanyola se situen molt per sota de Barcelona, en poc més de 88 euros. En el conjunt de l'Estat, aquest indicador ha pujat un 6,6%, fins als 92 euros.

I malgrat totes les incerteses polítiques i de seguretat, i factors externs que han impactat en el sector turístic com la fallida de Thomas Cook, Barcelona millora l'ocupació dels seus hotels. Entre el gener i el setembre s'ha superat el 80% d'ocupació (81,5), amb un increment del 4,7%, l'augment més elevat a l'Estat només igualat per Granada. A més, només la ciutat de Màlaga supera Barcelona en ocupació, amb quasi un 84%, mentre que la mitjana de l'Estat se situa en el 76,3%.

L'informe de les consultores qualifica d'"excel·lent fins ara" l'exercici hoteler del 2019. Aquest informe destaca com una de les raons del creixement a Barcelona i en el conjunt de l'Estat "la bona evolució del turisme de congressos i reunions" i "l'arribada de turistes estrangers, que segueix en màxims".

La salut del sector s'estén a la totalitat d'Espanya, excepte a les Balears i les Canàries, que són les dues úniques comunitats on hi ha un descens dels ingressos per habitació disponible, del 0,6% i el 2,9%, respectivament.

stats