Economia22/07/2016

Barcelona estrena el seu petit Silicon Valley

El clúster Barcelona Tech City omple el Palau del Mar de la Barceloneta d'empreses tecnològiques

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

“L’hem anomenat Pier 01 perquè esperem que aviat hi hagi un segon edifici”, deia ahir un dels fundadors de Wallapop, Miguel Vicente, en la inauguració oficial de la seu de la Barcelona Tech City, al Palau de Mar de la capital catalana. Pier 01 és el nom que Barcelona Tech City, el clúster d’empreses tecnològiques de Catalunya, ha donat a l’edifici. Més de 80 empreses i iniciatives digitals l’han convertit en les seves oficines i ahir el van estrenar oficialment el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i el president del clúster, Miguel Vicente.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al Palau de Mar s’hi han instal·lat empreses com BeRepublic, Byhours, Holaluz o Tiendeo, però també acceleradores com mVentures (de la Mobile World Capital), Conector o Nuclio Venture Buildsers. Barcelona Tech City és una organització privada i sense ànim de lucre, una mena de lobi del sector tecnològic que, salvant les distàncies, ha volgut constituir el Silicon Valley de Barcelona amb la instal·lació de la seu en aquest edifici. Entre les entitats associades a aquesta organització hi ha empreses com Airbnb, Uber, Let’s Bonus o Privalia, però també multinacionals i institucions com la Fundació Mobile World Capital, Telefónica, CaixaBank, Gas Natural i Esade.

Cargando
No hay anuncios

Cabiedes: ¿Per què cada autonomia ha de tenir un Silicon Valley si ja n’hi ha un a Barcelona?

Però com que l’edifici és propietat del Port de Barcelona i el projecte ha comptat amb suport institucional, tant de l’Ajuntament com de la Generalitat, els representants de les administracions també van oficialitzar ahir la posada en marxa d’aquestes oficines. L’agència de competitivitat empresarial de la Generalitat, ACCIÓ, també tindrà un espai al Palau de Mar, que té una superfície de 10.000 m.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la inauguració d’aquest edifici de Barcelona ja es va fer amb la idea d’aconseguir un altre espai. Per això, com va dir Miguel Vicente, el cognom de l’edifici és 01, a l’espera de poder constituir aviat el segon hub. Quan es va posar l’edifici en lloguer, els metres quadrats es van exhaurir en pocs dies i algunes empreses van quedar-ne fora. Fent referència precisament a aquesta demanda, el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, va afirmar que fins i tot s’estaven estudiant alternatives, com habilitar el soterrani. Fonts del sector asseguren que ja s’està buscant activament el segon edifici a la mateixa zona del Port de Barcelona.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va ser l’encarregat de tancar l’acte d’inauguració de l’edifici i va assenyalar el sector tecnològic i la digitalització com un segment clau de la productivitat del país, però va reconèixer que “en un futur faltarà mà d’obra tecnològica” i que “les universitats catalanes no formen prou professionals per a aquestes feines”.

Cargando
No hay anuncios

Un total de 330 empreses

En la mateixa línia, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va qualificar el projecte de la Barcelona Tech City com una “mostra de la centralitat creixent que està adquirint el sector, cosa que converteix la ciutat en un pol d’atracció d’inversions”.

Cargando
No hay anuncios

Segons aquesta associació tecnològica, actualment la Barcelona Tech City està formada per 300 membres i 330 empreses digitals del total de 12.500 empreses tecnològiques que hi ha a Catalunya, un sector que els últims tres anys ha sigut capaç de captar més de 3.000 milions d’inversió. Aquest primer semestre, per exemple, de les dotze principals operacions d’inversió en companyies en fases inicials a tot l’Estat, sis van ser empreses amb seu al Principat.