Economia06/06/2018

Un jutge anul·la la compra d'accions del Popular més enllà de l'ampliació de capital

La sentència manté que el banc "va emmascarar" la falta de liquiditat i solvència fins al final

Ara
i Ara

BarcelonaNou revés a la gestió de l'antiga cúpula del Banco Popular. El jutjat de primera instància número 5 de Barcelona ha dictat una nova sentència que anul·la la compra d'accions del banc pels inversors i estén la nul·litat al mercat secundari i a través de tercers, és a dir, sense necessitat que fos l'entitat qui en comercialitzés els títols.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La sentència, recollida per Europa Press, fa referència a la compra de 6.700 accions de l'entitat efectuada el març del 2017, és a dir, més enllà de la polèmica ampliació de capital del 2016 i només uns mesos abans que el Santander es quedés l'entitat per un euro per evitar-ne la fallida.

Cargando
No hay anuncios

La demanda va ser interposada pel despatx Lean Abogados, que sosté que la informació continguda en els comptes anuals del 2015 ja era incompleta i que des del juny del 2016 el Banco Popular presentava una falta de liquiditat i solvència que "es va emmascarar" oferint una imatge esbiaixada de la realitat, ometent el negoci immobiliari i manipulant ràtios de rendibilitat, per influir en la compra d'accions.

D'aquesta manera, el jutjat declara que les compres es van veure afectades per un "clar, manifest i evident" dol civil, per omissió de la informació essencial del producte que se subscriu, i que va comportar una errònia formació del consentiment en l'inversor.

Cargando
No hay anuncios

Justament un any després que el Banco Santander es quedés el Popular pel preu simbòlic d'un euro, la importància d'aquesta sentència es basa en el fet que, en aquesta ocasió, per primera vegada no es tracta d'accions subscrites en l'ampliació de capital que es va dur a terme entre el 26 de maig i l'11 de juny del 2016, sinó d'accions que es van adquirir als mercats posteriorment.

Cargando
No hay anuncios

La resolució judicial se suma a la que el mes d'abril va dictar el jutjat de primera instància número 5 de Màlaga, que va declarar nul un contracte d'adquisició d'accions subscrit al juny del 2016 i va condemnar l'entitat demandada a pagar al demandant un total de 17.851 euros i a pagar les costes del procediment.

Fa tot just un mes, la justícia també es va pronunciar en aquesta mateixa línia a Catalunya. Un jutjat de primera instància de Balaguer va condemnar el Popular a tornar gairebé 10.000 euros a un inversor que va decidir comprar accions durant la macroampliació. En aquest cas el jutge també va considerar provat que “la situació financera que va reflectir l’entitat demandada al llarg dels anys no es corresponia, en absolut, amb la real”.

Cargando
No hay anuncios

"Un nou cas Bankia"

Aquesta última sentència de Barcelona també remarca que la informació facilitada pel Popular en els seus fulletons d'emissió de l'ampliació de capital no s'ajustava a la realitat, i generava confiança entre els inversors oferint una imatge de solvència i fortalesa equivocada.

Cargando
No hay anuncios

Des del despatx d'advocats Lean asseguren que, després d'un any des de la resolució del banc, no hi ha dubte que el cas Popular és un nou cas Bankia. De fet, insisteixen que el tractament jurídic que s'està donant als afers de l'entitat comença a ser "pràcticament igual" al que es va observar en els processos judicials que es van tramitar contra l'antiga caixa madrilenya.