Tecnologia

Barcelona atrau més talent digital internacional que mai

Catalunya va sumar 10.500 treballadors digitals durant el 2021, un increment del 12% anual

Carlota Serra Llagostera
i Carlota Serra Llagostera

BarcelonaFa temps que arreu es reclama més talent digital, i el creixement de l'economia digital és exponencial: ja suposa més d'un 10% del PIB català, amb una facturació de més de 20.000 milions d'euros durant el 2021, i arriba ja als 100.000 professionals. En aquest context, Barcelona aconsegueix instaurar-se com una capital d'atracció i generació de talent a escala mundial. De fet, segons les dades extretes de l'informe Digital Talent Overview presentat per la Fundació Mobile World Capital Barcelona, el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat i el Cercle Tecnològic de Catalunya, Barcelona atrau més professionals internacionals que mai: fins a 4.700 nous perfils digitals el 2021, més del doble que l'any anterior.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, els professionals internacionals ja suposen el 31,4% del talent digital a Catalunya, i predominen els perfils de ciberseguretat (40,55%) i desenvolupadors d'aplicacions (40,31%), que són els que atrauen més talent d'altres ciutats, seguint el patró de l'any anterior. Londres (11,44%) i Madrid (10,15%) són les ciutats que més talent exporten a Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Creació de talent digital

Catalunya va sumar 10.500 treballadors digitals durant el 2021, un increment del 12% anual, fet que la posiciona com a indret on no només s'atrau talent digital internacional, sinó que també es genera. A més, la disponibilitat d'aquests perfils ha crescut a totes les demarcacions, però Barcelona continua aglutinant el 95% de tot el talent digital de Catalunya i el 97% de les ofertes de feina. En aquest sentit, l'estudi assenyala que la demanda de talent digital ja supera les xifres prepandèmia a Barcelona, amb un augment de la demanda del 43% el 2021.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, l'oferta de talent digital creix, però es manté escassa. Per cada oferta de treball al sector digital, hi ha una mitjana de només 15 treballadors al mercat. En comparació amb el conjunt de sectors, en què la mitjana és de 60 treballadors disponibles.

Manca de dones

La bretxa de gènere en el món TIC es redueix, però continua sent una realitat. Amb tot, Barcelona és una de les ciutats amb més dones al sector, que arriben al 30% del total, i assoleix la paritat en l'especialitat del disseny UX/UI, en què se supera el 50%.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, en l'àmbit europeu les dones representen el 19,1% de l'ocupació en professions digitals a Europa. Des del 2012, el percentatge de dones al sector TIC ha augmentat uns 2 punts. Pel que fa als estudis digitals i STEM, la bretxa de gènere s’ha reduït en els últims anys, encara que el percentatge continua sent baix, de només el 10%. 

Els perfils més reclamats

Segons l'informe, els desenvolupadors, els professionals UX/UI i els consultors de CRM/ERP concentren l'oferta i la demanda de talent. Els desenvolupadors web i app, els dissenyadors d'interfícies i experiència d'usuari i els implementadors de software empresarial (CRM i ERP) suposen el 75% del talent digital i el 60% de la demanda de perfils. D’altra banda, els professionals cloud i els especialistes en ciberseguretat són alguns dels perfils més difícils de trobar al mercat.