Economia18/08/2021

Els banquers espanyols, els segons més ben pagats de la UE

164 alts directius del sector financer espanyol van guanyar de mitjana més de 2,3 milions d'euros el 2019

BarcelonaEls alts directius de la banca espanyola són els segons més ben pagats de la Unió Europea, només superats pels maltesos, i els tercers del conjunt del continent, en què Liechtenstein lidera el rànquing. Segons un informe de l'Autoritat Bancària Europea (EBA en les sigles en anglès) sobre les remuneracions del sector bancari europeu, fins a 164 alts directius d'entitats espanyoles van cobrar el 2019 més d'un milió d'euros i, de mitjana, la seva retribució aquell any va ser superior als 2,3 milions.

Espanya va ocupar, doncs, el tercer lloc pel que fa a sous d'alts directius, mentre que Malta va pagar de mitjana uns 2,4 milions i Liechtenstein 2,61 milions. De mitjana, al conjunt de 25 estats analitzats en l'estudi, la retribució mitjana entre els directius que més guanyen va ser d'1,99 milions d'euros. En total, 4.963 alts executius bancaris van superar el milió d'euros anuals de remuneració, una xifra quasi igual a la del 2018.

Cargando
No hay anuncios

Les retribucions dels banquers han suscitat un debat polític encès en els últims anys a l'Estat, especialment perquè un important nombre d'entitats han acomiadat milers de treballadors. El maig passat la ministra d'Economia, Nadia Calviño, va criticar fortament els sous dels directius en un moment de reducció de plantilles i pocs anys després de l'anterior crisi financera, quan el sector va rebre enormes injeccions de diners públics per evitar-ne el col·lapse.

Cargando
No hay anuncios

L'informe, que l'EBA publica anualment, també destaca que el 2019 Espanya va ser un dels estats amb més executius bancaris amb retribucions superiors al milió d'euros anual: 163, quatre menys que un any abans. No obstant, l'Estat encara està lluny de països com Itàlia i França, amb 241 i 270 executius amb sous superiors al milió. En aquest sentit, cal tenir en compte que aquests dos països tenen poblacions quasi un 50% superiors a l'espanyola, per la qual cosa les entitats bancàries que hi operen són, de mitjana, més grans que les espanyoles. Així mateix, es tracta de països amb un producte interior brut més gran i un sector financer més desenvolupat que no pas l'espanyol.

De fet, aquest també és el cas d'Alemanya i el Regne Unit, els dos països amb més banquers amb altes retribucions. En el cas germànic, la banca alemanya té 492 directius amb sous per damunt del milió, un fet que també s'explica per la mida del país, tant en població com en economia. No obstant, el cas més extrem és el del Regne Unit, que acumula fins a 3.519 directius de bancs europeus amb sous milionaris.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta acumulació a la Gran Bretanya s'explica sobretot pel pes de la City, el districte financer de Londres, que juntament amb Nova York i Tòquio és un dels principals hubs financers del món. Ara bé, tot i mantenir la majoria d'alts executius, l'EBA destaca que el Regne Unit ha perdut directius ben pagats en favor sobretot d'Alemanya, França i Itàlia, les tres principals economies de la UE i la zona euro. La principal explicació és que, amb el Brexit, moltes entitats d'àmbit internacional van moure operacions i, per extensió, part del personal, a oficines en països de la UE.

Restriccions del BCE

Les dades de l'informe són del 2019, un any abans que entrés en vigor la nova normativa europea sobre requeriments de capital a la banca, que, segons l'EBA, ha d'"harmonitzar" els pagaments als executius del sector financer. A més, la pandèmia ha portat més restriccions a les entitats europees de la mà del Banc Central Europeu, que va prohibir el pagament de dividends i va reclamar que es congelessin les primes i altres remuneracions extraordinàries als directius.

Cargando
No hay anuncios

El BCE finalment aixecarà al setembre la prohibició de repartir dividends, un fet que afecta directament molts directius, que reben paquets d'accions de les entitats que dirigeixen. De moment, però, la institució presidida per Christine Lagarde no s'ha tornat a posicionar sobre la retribució dels banquers.