Acebes s'espolsa qualsevol responsabilitat en la crisi de Bankia
L'exministre d'Aznar diu davant el jutge que ell ja no era conseller ni president de la comissió d'auditoria de la matriu de Bankia quan es van reformular els comptes al maig ni en la fusió i la sortida a borsa del grup nacionalitzat
MadridL'advocat d'Ángel Acebes ha afirmat que la compareixença de l'exministre d'Interior en l'últim govern d'Aznar, que ha declarat aquest divendres com a imputat en el cas Bankia, "ha anat bé", i ha assegurat que el seu client ha acudit a la Audiència Nacional sense cap objecció.
Segons ha indicat el lletrat Carlos Aguilar al final de l'interrogatori, que ha durat uns 50 minuts, Acebes va dimitir el passat 24 d'abril del seu càrrec de conseller i president de la comissió d'auditoria de la matriu de Bankia, BFA, en ser nomenat conseller de l'elèctrica Iberdrola. Per tant, ja no treballava a l'entitat financera quan es va produir al maig la reformulació dels comptes que va llançar pèrdues milionàries. Tampoc formava part del grup en els seus inicis, quan es va produir la fusió entre BFA i Bankia, ni en la sortida a borsa d'aquesta última.
Tant a l'entrada com a la sortida, l'exministre ha estat increpat per un grup d'afectats per les preferents de Bankia amb crits de "Bankia, Acebes, pagueu el que deveu".
Ahir van declarar davant el jutge instructor del cas, Fernando Andreu, dos exconsellers de BFA que van indicar que en la comissió d'auditoria del 26 de març del 2012 Deloitte −l'auditora de Bankia− va comunicar que quedaven pendents algunes qüestions per poder donar el vistiplau als comptes del grup, però no va posar èmfasi en cap punt.
Segons va dir el representant dels treballadors en el consell de Bankia i membre de CCOO, Pedro Bedia, Deloitte va incloure en una presentació un llistat amb una desena de qüestions pendents, entre les quals figuraven aspectes clau per a la reformulació de comptes feta el maig del 2012 i que va precipitar la nacionalització de l'entitat financera −que va rebre 19.000 milions en ajudes públiques que es van afegir als 4.500 que ja havia rebut abans−, com va ser l'actualització del valor de les accions de Bankia o els crèdits fiscals.
Els primers comptes del 2011 presentats per Bankia, sota la presidència de Rodrigo Rato, donaven com a resultat un benefici de 309 milions d'euros, mentre que els reformulats, ja amb l'actual president de Bankia-BFA, José Ignacio Goirigolzarri, van atorgar unes pèrdues de 2.979 milions.