Goirigolzarri, sorprès per l'espionatge del BBVA: "Mai en vam saber res"

L'exconseller delegat del banc biscaí presideix ara Bankia, que augmenta el benefici un 39% el 2018

El president de Bankia i de BFA, José Ignacio Goirigolzarri. EFE
Laia Forès/leandre Ibar
28/01/2019
3 min

Madrid/BarcelonaL'actual president de Bankia i exconseller delegat del BBVA, José Ignacio Goirigolzarri, ha assegurat aquest dilluns que la notícia del presumpte espionatge de l'expolicia José Manuel Villarejo encarregat pel banc biscaí "és una enorme sorpresa". Goirigolzarri ha desenvolupat bona part de la seva carrera al BBVA, que va abandonar el 2009 per presidir Bankia, i era conseller delegat quan es van produir les presumptes escoltes. "Mai en vam saber res", ha subratllat durant la presentació dels resultats de Bankia del 2018.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Ni vam conèixer ni vam participar en res del que estan recollint els mitjans de comunicació, en el cas que hagués passat", ha insistit posant en dubte el cas, que està investigant l'Audiència Nacional. De fet, el BBVA va reconèixer que havia contractat Villarejo i ha obert una investigació interna, però nega les escoltes il·legals. Els fets investigats haurien tingut lloc sota la presidència de Francisco González, que va abandonar el BBVA a finals del 2018. Ara n'és el president d'honor.

Sense plans de fusió

Goirigolzarri feia aquestes afirmacions durant la presentació de resultats de Bankia. L'entitat nacionalitzada va guanyar 703 milions d'euros el 2018, la qual cosa suposa un increment del 39,2% en comparació amb l'any anterior, segons ha anunciat la companyia aquest dilluns. Davant els rumors d'una possible fusió per privatitzar-se amb més garanties, el president de Bankia ha negat qualsevol pla en aquest sentit. "No hi ha operació a sobre de la taula ni sobrevolant la taula", ha assegurat.

El president també ha donat suport a la decisió del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) d'allargar el termini per a la privatització de l'entitat. Amb el preu baix que tenen les accions de Bankia "no és el millor moment per a privatitzar", ha admès Goirigolzarri. El màxim dirigent del banc ha dit que les seves relacions amb el govern de Pedro Sánchez són "exquisides" en termes de no ingerència política, com també ho eren -ha sostingut- amb el govern del PP.

Deixar enrere la fusió amb BMN

En relació als resultats econòmics, l'empresa augmenta substancialment el benefici perquè el 2017 va ser l'any d'integració amb Banco Mare Nostrum (BMN), un fet que va reduir el benefici atribuït. Pel que fa al benefici ordinari, va caure un 3,4% respecte al 2017, fins als 788 milions d'euros. "Hem deixat enrere la fusió i miro el futur amb il·lusió i optimisme", ha destacat José Ignacio Goiligoizarri.

El banc destaca que el 2018 va tornar a ser un any amb interessos anormalment baixos. Tot i així, el marge d'interessos –el resultat purament bancari– va créixer un 5,5%, i va arribar als 2.049 milions d'euros. No obstant, l'entitat ha assenyalat que, sense la integració de BMN, aquesta xifra hauria caigut un 9,6% respecte al 2017. Els ingressos per comissions i els resultats per operacions financeres també van augmentar un 25,3% i un 11,5%, respectivament. En conseqüència, el marge brut va créixer un 11,3% sense tenir-la en compte, però incloent-hi els resultats de BMN va disminuir un 6,5% fins als 3.368 milions d'euros.

Pel que fa a dividends, Bankia, que en total ha rebut 22.424 milions en ajudes públiques, va anunciar que incrementarà un 5% el dividend a càrrec de l'exercici 2018. En total, doncs, l'entitat repartirà 357 milions. L'entitat va indicar que el benefici té l'impacte de la provisió d'actius no rendibles per un valor total de 85 milions d'euros. En total, aquests actius es van reduir en uns 6.000 milions d'euros, el doble de la previsió de reducció.

A més, l'entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri va guanyar uns 120.000 nous clients el 2018, dels quals 103.000 amb ingressos domiciliats al banc. El 45% dels clients són digitals, segons el banc, tot i que només el 25% de les vendes li arriben a través d'aquest canal.

stats