El Banc d'Espanya es defensa: diu que va actuar "professionalment" amb Bankia
Matisa que les decisions de gestió són "exclusiva responsabilitat" de les entitats i no del supervisor
MadridEl Banc d'Espanya ha defensat aquest dijous que tant en la constitució del grup BFA-Bankia com en l'evolució d'aquesta entitat entre el 2011 i el 2012, la seva actuació "es va ajustar en tot moment a criteris estrictament professionals, respectant la normativa vigent i els procediments establerts ". Així ho considera la Comissió Executiva del Banc d'Espanya, que després d'una reunió extraordinària mantinguda aquest dijous i després de les notícies i declaracions aparegudes recentment sobre les tasques del supervisor sobre BFA-Bankia ha emès un comunicat.
En el document, també aclareix que el Banc d'Espanya, en el seu paper de supervisor, se cenyeix al control de l'activitat de les entitats "a partir de la informació elaborada per aquestes i tenint en compte les dades econòmiques disponibles". Per això, "les decisions de gestió -afegeix el comunicat- són exclusiva responsabilitat dels òrgans d'administració i direcció de les entitats".
A més, recorda que el Banc d'Espanya exerceix les seves funcions amb autonomia respecte l'administració general de l'Estat i insisteix que ha actuat "sempre" amb el màxim respecte a les decisions judicials. Finalment, reitera la seva "absoluta disposició" a col·laborar amb Justícia en totes les causes o procediments se li requereixi.
El Banc d'Espanya ha facilitat a les autoritats judicials "tots" els perits que li han estat sol·licitats "sense al·legar excusa en cap cas", segons ha declarat recentment un portaveu de la institució. En el període 2010-2014, en el qual s'han concentrat les diligències obertes contra administradors d'entitats de crèdit, el Banc d'Espanya ha facilitat en concret 12 pèrits, dels quals 7 continuen col·laborant actualment amb el corresponent jutjat.
Addicionalment, l'organisme supervisor ha posat a disposició de la Fiscalia almenys 6 persones de contacte permanent "per atendre dubtes o preguntes tècniques en relació amb els diferents sumaris".
Resposta a les crítiques del fiscal del cas Bankia
Aquests aclariments arriben després que el fiscal del cas Bankia, Alejandro Luzón, hagi criticat la falta de col·laboració institucional a l'hora d'investigar casos de delinqüència econòmica i que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, afirmés al Congrés que els supervisors "mirar cap a un altre costat" en la sortida a borsa de Bankia.
Segons De Guindos, l'anterior Executiu "va forçar voluntats i va fer que els supervisors, el Banc d'Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) miressin cap a un altre costat".