MERCAT DE TREBALL
Economia29/04/2014

Báñez diu que Espanya salva les pensions catalanes

Defensa a Barcelona que la “solidaritat de tots els espanyols” sosté el sistema

Elena Freixa
i Elena Freixa

BarcelonaLa visita de la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ahir a Barcelona va tenir un regust preelectoral. La conferència davant uns 250 empresaris al Cercle Financer de La Caixa va ser una crida a la unitat amb referències constants a la necessitat de cooperar (com ho ha fet el govern espanyol amb Europa, segons Báñez) per sortir de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El discurs de la titular d’Ocupació va moure’s entre l’optimisme moderat -amb mencions al “canvi de cicle” i elogis a la reforma laboral- i la contundència, sobretot quan va esmentar un suposat dèficit laboral que Catalunya té amb la resta de l’Estat. Segons Báñez, va ser “la solidaritat de tots els espanyols” el que va permetre l’any passat pagar les prestacions d’atur i les pensions a Catalunya. “La solidaritat va permetre que Catalunya rebés 4.500 milions més”, va etzibar.

Cargando
No hay anuncios

El càlcul s’extreu d’una suma en què la ministra va ajuntar partides diferents, com les prestacions als aturats i les pensions que van rebre els catalans el 2013. Així, va defensar que l’any passat “el ministeri d’Ocupació va pagar a Catalunya 26.000 milions d’euros, tot i que les cotitzacions dels seus treballadors només van sumar 22.000 milions”.

Aquest exemple i d’altres van ser recurrents en la intervenció de Báñez per insistir en la necessitat de la “unió” de tots els espanyols, a què va referir-se constantment. “Entre tots afrontem els problemes i tots renunciem a coses per guanyar-ne d’altres més grans”, va dir.

Cargando
No hay anuncios

Báñez va assegurar que Espanya ha col·laborat amb Europa, amb la qual ha apostat per cooperar amb una agenda de reformes, com la laboral, que estan entre les més profundes que han engegat els països comunitaris. “Si abans Espanya aportava set de cada deu nous aturats, ara una de cada dues persones que troben feina a Europa la troben a Espanya”, va dir la minista. Tot i aquest missatge, però, va haver de sentir com un dels assistents li recordava que Espanya té cinc de les seves comunitats entre les regions amb més atur de la UE.

Augura una EPA de millores

Cargando
No hay anuncios

La ministra va fer esment a les dades de l’Enquesta de Població Activa del primer trimestre de l’any, que es coneixeran avui, assegurant que confirmaran les millores que s’han començat a notar al mercat de treball. En el cas de Catalunya, va dir, s’han creat 20.000 nous llocs de treball l’últim any (2013).

La millora, va remarcar, “no és conjuntural, sinó una tendència estructural esperançadora”. El 2014, segons les previsions de l’executiu espanyol i més enllà del que passi avui amb l’EPA, ha de ser l’any en què torni a crear-se ocupació després de nou trimestres de recessió. La conferència va ser un repàs de les fites que, segons va dir, han contribuït a posar els fonaments per a l’ocupació estable i de qualitat a Espanya. Va remarcar que la reforma laboral del 2012 va permetre salvar empreses, fent més fàcil la inaplicació de convenis col·lectius (se n’han registrat 3.800 a tot l’Estat). També va subratllar els incentius a la contractació de treballadors indefinits que s’han aprovat aquest any.

Cargando
No hay anuncios

Sobre el futur, no va concretar gaire, més enllà de dir que les pròximes setmanes es coneixeran detalls de com ha de ser la nova relació entre els serveis públics estatals i els agents privats que vulguin col·laborar en la recol·locació d’aturats. La formació i les polítiques actives, va dir, seran la prioritat.

Catalunya, però, que no va subscriure el conveni estatal i va preferir aplicar un model propi de cooperació público-privada, ha vist retallada de nou aquest any la partida de polítiques actives en 17 milions d’euros. En quatre anys els recursos han minvat prop d’un 60%, cosa que la Generalitat interpreta com un càstig.