La banca també creu que cal apujar els sous (per prestar més)

La patronal AEB admet que el 2017 el saldo de crèdit va caure en 51.000 M€

La banca veu una “contradicció” pagar per fer préstecs
Júlia Manresa
12/04/2018
2 min

MadridEn un any marcat per la desaparició del Banco Popular, l'Associació Espanyola de la Banca (AEB) ha vist com la majoria de les entitats que en formen part han aconseguit millorar una bona part de les seves ràtios. Amb l'excepció, de nou, dels préstecs. El crèdit als clients es va situar en 1,48 bilions, 51.000 milions d'euros per sota del 2016 (una reducció del 3,3%). Ahir el president de l'AEB, José María Roldán, constatava la "moderació de la demanda de crèdit" i es mostrava partidari d'augmentar els salaris sostenint que calia trobar la manera de fer que "el creixement econòmic sigui més inclusiu".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Roldán va ser prudent, en línia amb la patronal d'empresaris, i va dir que els salaris es poden apujar sempre que això no afecti la competitivitat espanyola, però no va negar que si els treballadors tenen més poder adquisitiu també tindran més possibilitats d'endeutar-se. L'AEB constata que, tot i que el crèdit al consum s'ha recuperat, l'hipotecari està molt lluny de tornar als nivells previs a la crisi. Recorda també que cal remuntar-se al 1990 per trobar un volum de crèdit per a l'adquisició d'habitatge tan baix com l'actual. En termes del resultat individual agregat de totes les entitats de l'AEB, el crèdit va caure un 2,5% interanual, en total, 18.000 milions menys que l'any anterior. La tendència es manté a la baixa des del començament de la crisi, i a finals del 2017 es va situar en els 709.000 milions d'euros, el nivell més baix dels últims anys i per primer cop amb un pes en l'estructura dels productes dels actius per sota del 50%.

Encara menys oficines

Roldán va fer aquestes declaracions en la roda de premsa de presentació dels resultats anuals de les entitats de la seva associació. Uns resultats que queden alterats per l'absorció del Popular pel Santander. Així, el conjunt de les entitats consolidades van guanyar més de 12.000 milions d'euros. Roldán va aprofitar l'avinentesa per explicar que continuaria en el càrrec de president de la patronal quatre anys més.

Davant la pregunta sobre si el sector financer reduirà encara més el nombre de treballadors i d'oficines, Roldán va descartar que es mantingui la retallada de plantilles, com a mínim amb la mateixa intensitat, però no que continuï el tancament d'oficines, tenint en compte que Espanya encara en té més que la mitjana europea.

El Sabadell accelera la venda d'immobles

El Banc Sabadell ha posat a la venda dues carteres d'immobles adjudicats amb un valor agregat que se situa prop dels 8.000 milions d'euros. Les dues carteres corresponen a immobles procedents de l'adquisició de la CAM i compten amb un esquema de protecció d'actius (EPA), segons El Confidencial i Vozpópuli. Els seus actius tòxics totals superen els 15.000 milions. Els mercats van rebre la notícia amb un lleuger creixement de prop de l'1%. Tal com va explicar l'ARA, la lentitud en la venda d'aquestes carteres d'actius no rendibles havia castigat l'acció del Sabadell els últims mesos.

stats