FINANCES
Economia01/06/2019

Els bancs catalans no frenen

El creixement de les entitats amb seu operativa a Catalunya es manté malgrat la crisi i el Procés

Albert Martín
i Albert Martín

BarcelonaUna mala salut de ferro. Els bancs catalans -els bancs amb seu operativa a Catalunya- han superat la llarga travessia del desert iniciada el 2008 amb l’esclat de la Gran Recessió amb un fort creixement dels seus actius i augmentant el seu pes en el sistema financer espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Curiosament, això ha estat així malgrat l’alta mortalitat que han patit les entitats catalanes des de l’esclat d’una crisi que els va afectar especialment per la seva alta exposició al sector del totxo. Aquella hecatombe, és sabut, va escombrar les caixes d’estalvi, amb un resultat clar: de les 17 entitats que el 2008 tenien seu operativa a Catalunya, avui en queden 7. Són CaixaBank (l’única caixa que va sobreviure després de canviar la seva forma jurídica), Banc Sabadell, Mediolanum (antic Fibanc), Caixa d’Enginyers, Arquia (antiga Caixa d’Arquitectes), la filial espanyola de Degroof Petercam i Caixa Guissona.

Cargando
No hay anuncios

Entre les que es van quedar pel camí, Caixa Catalunya, Caixa Tarragona, Caixa Manresa, Caixa Manlleu, Caixa Sabadell, Caixa Terrassa (adquirides pel BBVA); Caixa Penedès i Caixa Laietana (avui Bankia), i Caixa Girona i Bankpyme (CaixaBank). Així, de les vuit que han desaparegut, només dues han quedat sota el paraigua d’entitats amb seu operativa a Catalunya. Però si bé el Principat s’ha quedat amb menys entitats, les que hi ha són més grans.

El 2008, abans de l’hecatombe, les entitats catalanes representaven el 16,5% del sistema financer espanyol. Una dècada després, i malgrat la desaparició de la meitat d’entitats, els supervivents han augmentat el seu pes fins a un 20,9% del total d’Espanya. Això representa un salt del 26% i deixa la banca catalana al mateix nivell de representativitat a l’Estat d’indicadors com el de l’aportació catalana al PIB espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Les dades [vegeu el gràfic] mostren també que aquest creixement es va donar durant els pitjors anys de la crisi, fent que del 2008 al 2015 els actius dels bancs amb seu operativa a Catalunya creixessin un 12%. Aquest augment s’ha accelerat lleument entre el 2015 i el 2018, ja amb la recuperació, quan els actius de les entitats han crescut un 12,6%. La comparació 2008-2018 també és rotunda: un augment del 26% per passar d’uns actius conjunts de 493.000 milions d’euros a uns de 622.000 milions. I això ha estat així malgrat un conjunt de factors en contra: el llarg procés de desendeutament de les famílies, les vendes de carteres immobiliàries tòxiques, els tipus d’interès a mínims, les sentències judicials, l’augment dels requeriments normatius i els dubtes sobre la fortalesa de l’economia.

El paper dels dos grans

Resulta obvi que, si el conjunt dels bancs catalans han crescut en aquesta dècada, això es deu principalment al paper dels dos grans que cotitzen a l’Íbex-35, CaixaBank i el Sabadell. El primer ha incrementat en aquests anys un 48% els seus actius, passant de 260.000 a 386.000 milions. Més acusat és el salt del Sabadell: el 2008 tenia uns actius de 80.000 milions i ara està en els 222.000, cosa que suposa un salt del 176%, prop del triple.

Cargando
No hay anuncios

Però és significatiu el fet que aquests anys també les entitats petites han crescut. Caixa d’Enginyers ha duplicat la seva mida, Arquia i Caixa Guissona l’han triplicat, i Mediolanum l’ha multiplicat per nou, passant de 530 a 4.890 milions. Degroof no ha aportat les seves dades del 2008, però del 2015 al 2018 ha crescut lleugerament.

Aquest fort creixement s’ha sostingut malgrat les convulsions polítiques i els esdeveniments desencadenats després de l’1 d’octubre del 2017. Aquells dies, i després de pressions i retirades de fons per part de l’Estat -que l’ARA ja va explicar en el seu dia-, CaixaBank i Sabadell van retirar la seu social de Catalunya. El sector financer no va ser aliè a aquest fenomen, i Arquia, Mediolanum i Degroof també van fer-ho. Només la van mantenir Caixa d’Enginyers, una de les entitats que més creix actualment, i Caixa Guissona, que manté la seu al municipi de la Segarra.

Cargando
No hay anuncios

LES CLAUS

1. A què es deu el continuat creixement dels bancs catalans?

Cargando
No hay anuncios

D’una banda, a l’adquisició d’altres entitats, i de l’altra, al seu creixement orgànic. Amb la meitat d’entitats que el 2008, els bancs amb seu operativa a Catalunya han incrementat un 26% els seus actius.

2. Qui lidera aquest procés?

Cargando
No hay anuncios

Els dos grans, CaixaBank i el Banc Sabadell, han crescut molt. Però totes les entitats amb seu operativa a Catalunya han crescut. Mediolanum, per exemple, ha multiplicat per nou la seva mida, i Caixa Guissona i Arquia l’han triplicat.