El jutge Andreu investigarà Banco Madrid i set dels seus consellers per blanqueig de capitals
L'Audiència Nacional admet a tràmit la querella contra l'entitat, intervinguda pel Banc d'Espanya i actualment en concurs de creditors
MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha admès a tràmit la querella contra Banco de Madrid i investigarà tant l'entitat com set membre del consell d'administració per presumpte blanqueig de capital. Segons la querella, presentada pels clients de Banco Madrid i la seva matriu Banca Privada d'Andorra, els set membres de la cúpula de Banco Madrid haurien "posat l'entitat a disposició dels que volguessin blanquejar diners, suprimint o minimitzant els controls interns que havien de complir per obligació, no només representant-se i assumint la possibilitat que fos [l'entitat] utilitzada per moure o ocultar fons d'origen delictiu, sinó fins i tot oferint l'entitat per a aquesta finalitat".
Banco Madrid va ser intervinguda de forma preventiva pel Banc d'Espanya el passat 10 de març després que el Tresor dels Estats Units veiés indicis de blanqueig de capitals en la seva matriu i actualment està en concurs de creditors després que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) decidís liquidar-la.
Segons l'auto, Andreu entén que la cúpula de Banco Madrid podria haver causat "nombrosos" perjudicis no només als dipositants i inversors, sinó també a la pròpia entitat i a l'economia espanyola. La querella es dirigeix, en concret, contra l'expresident i exdirector del servei de supervisió del Banc d'Espanya José Pérez Fernández, l'exconseller delegat Joan Pau Miquel Prats, els antics vocals Higini Cierco Noguer i Ramon Cierco Noguer, Ricard Climent Meca, l'exdirectora general del Tresor Soledad Núñez Ramos i el fins ara secretari de l'entitat, Rodrigo Achirica Ortega.
Andreu reclama informació a la fiscalia
El jutge reclama informació a la fiscalia anticorrupció per si ha obert diligències sobre aquests fets. Si fos així, sol·licita que se li enviïn per evitar duplicitats, d'acord amb el que estableix l'article 773 de la llei d'enjudiciament criminal. I és que el Servei Executiu de la Comissió de Prevenció de Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (Sepblac) va traslladar una denúncia a la fiscalia sobre Banco Madrid abans de l'alerta dels Estats Units i després d'investigar l'entitat durant un any. Però el Banc d'Espanya no va actuar fins que sí que ho va fer el Tresor nord-americà. El ministeri d'Economia (al qual pertany la Sepblac) s'ha espolsat les culpes i ha assenyalat que s'estaven a punt de reunir per prendre una decisió. Ara l'Audiència Nacional pretén també treure l'entrellat per què l'Estat va actuar tard i a remolc dels Estats Units.