Economia20/06/2013

La banca alerta del risc que les entitats nacionalitzades necessitin noves ajudes públiques

La patronal aposta per vendre com més aviat millor CatalunyaCaixa i Novagalicia

Joan Faus
i Joan Faus

SantanderEl president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Miguel Martín, ha advertit aquest dijous que "en funció" del que es faci amb les entitats "no viables", el sector financer podria necessitar noves ajudes públiques i ha alertat, sense voler entrar en gaires detalls, que el futur del sector és "molt complicat".

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la seva intervenció en unes jornades a la Universitat Menéndez Pelayo de Santander, organitzades per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE), Martín ha dit que "cal saber quina es l'estratègia" del govern espanyol per acabar de sanejar el sistema bancari i ha qualificat d'"empresa difícil, però no impossible", que l'Estat pugui rendibilitzar les ajudes públiques atorgades a les entitats nacionalitzades (Bankia, CatalunyaCaixa i Novagalicia). Dimarts, a la mateixa sala, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, es va mostrar confiat a recuperar, en els processos de venda, les inversions efectuades.

Cargando
No hay anuncios

Després del col·loqui, des de l'entorn del president de la patronal bancària s'ha explicat que Martín es referia al risc que quan "més temps passi" i l'impagament de crèdits vagi empitjorant, els tres grups en mans de l'Estat puguin necessitar noves ajudes públiques. En aquest sentit, s'ha advocat per vendre CatalunyaCaixa i Novagalicia –molt més petites que Bankia– com més aviat millor.

Les paraules de l'AEB arriben després que De Guindos també anunciés que el Banc d'Espanya calcula que la banca haurà de fer unes provisions de, com a màxim, uns 10.000 milions d'euros en dos anys davant els nous criteris sobre els refinançaments de préstecs, dels quals uns 2.000 milions seran en "necessitats de capital". Això significa que la previsió del govern és que 8.000 dels 10.000 milions els obtinguin les entitats dels seus propis recursos i els 2.000 restants els hagin de demanar a l'Estat a través d'ajudes públiques del FROB, el fons de rescat.