Villarejo, els temps de Competència i els canvis en la CNMV es creuen en l'opa al Sabadell
El supervisor borsari espanyol avisa el BBVA que haurà d'informar de l'impacte d'una operació sense fusió
SANTANDEREl camí que s'ha obert des que el BBVA va llançar l'opa hostil al Banc Sabadell no ha deixat de sumar incògnites, així com algun entrebanc, almenys per a l'entitat bilbaïna. L'últim es va saber aquest dijous, quan el magistrat de l'Audiència Nacional José Manuel García Castellón va decidir enviar a judici el BBVA i el seu expresident, Francisco González, pel cas Villarejo. Ara bé, al procés judicial s'hi afegeixen dos elements més: el temps que es pugui prendre la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i els canvis interns a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) –el supervisor borsari espanyol–. Totes tres qüestions, en particular la segona, marcaran d'una manera o altra el procés.
Cas Villarejo
El jutge de l'Audiència Nacional ha decidit enviar a judici el BBVA com a persona jurídica –també qui va ser president de l'entitat entre els anys 2000 i 2018, Francisco González, així com dotze persones més entre alts directius de l'entitat i càrrecs policials– per la contractació de l'empresa de l'excomissari José Manuel Villarejo per espiar la constructora Sacyr.
Això suposa que el BBVA es manté com l'única empresa de l'Íbex-35 esquitxada per aquesta causa. El procés judicial no es planteja, ni de bon tros, immediat, però cap novetat no passarà desapercebuda pels focus mediàtics.
Tampoc pels accionistes de l'entitat que presideix Carlos Torres, ni molt menys pels accionistes del Banc Sabadell, que són els que han de decidir si voten o no favorablement a l'opa hostil. Encara més, tots ells han de tenir accés al màxim d'informació disponible sobre com el procés judicial i, per tant, el cas Villarejo, pot afectar el BBVA, així com l'operació. Així ho ha exigit el president de la CNMV, Rodrigo Buenaventura, aquest divendres des del curs d'estiu que l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) organitza a la Universidad Menéndez Pelayo, i que patrocina el mateix BBVA.
Buenaventura ha anticipat que el banc haurà d'actualitzar els fullets com a emissor i recollir els riscos del procediment judicial. També ho haurà de fer amb el fullet de l'opa al Banc Sabadell: "El BBVA ha d'incloure en els documents a disposició dels inversors qüestions judicials que el puguin afectar", ha afirmat el president de la CNMV.
Quan el cas va esclatar l'any 2018, el supervisor ja va anticipar que aquest tipus de processos judicials poden produir "danys reputacionals". Una posició que manté: "Vam dir que aquests casos poden produir danys reputacionals. La menció [d'això] la fa el mateix BBVA, que diu que podria produir-se aquesta circumstància. El que és important és que hi hagi transparència en cada moment", ha remarcat Buenaventura aquest divendres.
Votació sense saber les condicions
Aquesta setmana la CNMC ja va anticipar que l'anàlisi sobre els riscos que l'opa pot tenir en termes de competència es pot allargar fins al punt que la CNMV podria permetre el període d'acceptació (que els accionistes del Banc Sabadell puguin acudir a l'opa i votar) sense que l'organisme que presideix Cani Fernández hagi donat a conèixer el seu parer. Això voldria dir que els accionistes del Sabadell podrien arribar a votar sense saber si la CNMC accepta l'opa, la veta o l'accepta amb condicions.
Buenaventura ha recordat que la llei d'opes dona potestat a la CNMV per permetre l'opa després de l'autorització del Banc Central Europeu (BCE), però sense haver d'esperar la CNMC. Segons ha explicat el president de la CNMV, s'hauria d'esperar si el BCE ho demana o el mateix supervisor ho veu convenient. En tot cas, Buenaventura ha recordat que en operacions d'aquesta envergadura els temps solen coincidir: "En les últimes vint opes que hem tingut no hi ha hagut desfasament –ha remarcat–. Poder no significa haver-ho de fer", ha reiterat, deixant entreveure que l'escenari que més agrada a l'ens és aquell en què la CNMC i la CNMV coincideixen. A més, Buenaventura sempre ha presumit de voler donar el màxim d'informació i protecció als accionistes.
Relleu a la CNMV
Amb tot, el mandat de Buenaventura acaba, a priori, aquest 2024, tot i que una última modificació del govern espanyol a la llei que regeix l'ens ha deixat la porta oberta a ampliar el seu mandat fins al 2026. "No em preocupa que el meu mandat acabi en una operació així, que no depèn d'una persona o dues", ha expressat el president de la CNMV, que ha recordat que l'ens compta amb un consell i un comitè executi que són els "òrgans col·legiats".