El govern helvètic i UBS negocien per salvar Credit Suisse
L'objectiu és que la decisió es prengui abans que obrin els mercats dilluns
BarcelonaTot i el préstec de 50.000 milions de francs suïssos (uns 50.700 milions d'euros) que Credit Suisse va rebre del Banc Central de Suïssa (BNS) per enfortir la seva liquiditat després de perdre gran part del seu valor a la borsa durant la setmana, la desconfiança en l'entitat helvètica es manté. Segons ha explicat el Financial Times, el banc més gran del país, UBS, està negociant la compra del seu competidor directe, Credit Suisse, per frenar el pànic bancari.
Aquesta seria l’opció preferida pel Banc Nacional Suís, que pressiona perquè es fusionin les dues entitats i recuperar així la confiança del sistema financer. De fet, aquest dissabte al vespre el govern helvètic es va reunir d’urgència per valorar la situació. Segons Reuters, però, encara no hi ha res tancat, si bé UBS estaria buscant garanties governamentals d’uns 6.000 milions de dòlars per a una possible presa de control de l’entitat helvètica.
La decisió, però, hauria de prendre’s abans que reobrin els mercats dilluns al matí. De totes maneres, durant aquest dissabte també es va fer públic que la gestora de fons BlackRock hauria entrat a la pugna per comprar el banc, però més tard va negar tenir-hi cap interès tot i haver estat un dels principals clients de banca d'inversió de l'entitat helvètica.
Setmana negra a la banca
La banca viu una setmana negra. Tot va començar quan el Silicon Valley Bank (SVB), el vintè banc dels Estats Units, i dues entitats petites del mateix país van fer fallida la setmana passada. Per evitar el contagi, les autoritats dels EUA van intervenir els bancs i van garantir la totalitat dels dipòsits dels clients. L’endemà la situació es donava per controlada.
Però el pànic amb Credit Suisse arribava després dels temors a un contagi pels problemes de l'SVB. Tot va començar per unes declaracions inoportunes d’Ammar al-Khudairy, president del Banc Nacional Saudí, que és el principal accionista de Credit Suisse. El financer va dir que no farien noves injeccions de diners a Credit Suisse, cosa que va ensorrar el banc, la resta del sector a escala europea i els mercats a tot el món.
Aquestes turbulències no van evitar que el BCE acordés una nova pujada dels tipus d’interès de 0,5 punts percentuals, de manera que els tipus bàsics a la zona euro se situaran en el 3,5%. Ara queda per veure què farà la Fed aquesta setmana.