Tomàs Muniesa, el sindicalista que ha fet el cim del primer banc català
L'històric directiu de La Caixa, confirmat com a president de CaixaBank després de gairebé mig segle a l'entitat
Barcelona"És el sindicalista que ha arribat més lluny en el govern corporatiu d'una empresa de l'Íbex-35". Amb aquestes paraules es referia un veterà del sector bancari al nomenament, confirmat aquest dimecres al migdia, de Tomàs Muniesa com a president de CaixaBank. Així, a partir de l'1 de gener, Muniesa, nascut a Barcelona el 1952, substituirà José Ignacio Goirigolzarri, nascut a Bilbao el 1954.
En efecte, al sector recorden que Muniesa era en el seu dia el responsable sindical de Comissions Obreres a La Caixa quan la primera entitat financera de Catalunya era presidida per Josep Vilarasau. El directiu es va adonar de la capacitat del jove sindicalista i la seva trajectòria a La Caixa, on havia entrat el 1976, i amb el temps el va fer responsable de l'àrea de recursos humans. "És molt llest i molt estrateg", explica una altra veu del sector financer.
Muniesa, llicenciat en Ciències Empresarials a la Universitat de Barcelona i màster en direcció d'empreses a Esade, torna a fer possible que el president de CaixaBank, l'empresa més influent del país –per bé que amb seu a València des del 2017– torni a ser català, després dels quatre anys en què Goirigolzarri, basc, ha ostentat el càrrec. "És una gran notícia", explicava una veu empresarial. "Ho valoro molt, i especialment ara que Àngel Simón està al capdavant de Criteria; són dos veterans de guerra i els dos d'aquí", afegia aquest empresari.
Aquesta mateixa veu recordava que el lloc on viu el president és clau a l'hora de decidir on se celebren les reunions corporatives, i que això explica que darrerament CaixaBank ha tingut més presència a Madrid, on vivien Goirigolzarri i Gortázar (el conseller delegat del banc) i on el banc català té també seu operativa.
"És un corredor de fons, ha aguantat en aquella casa malgrat tots els vaivens; això té molt de mèrit i ha estat així perquè és un home molt capaç", explicava una altra veu. "Té tota la confiança d'Isidre Fainé [president de La Caixa, l'accionista de referència de CaixaBank], i és perquè és molt potent, molt corporatiu i molt La Caixa", afegia aquest banquer.
Val a dir que la dona de Muniesa, Asunción Ortega, també ha tingut una llarga vinculació amb La Caixa, on ha ocupat diferents càrrecs.
Un perfil discret
Fonts dels treballadors del banc també destaquen la discreció de Muniesa. "Sempre sabíem que era ellà, però no l'hem tractat massa, ha passat sempre molt desapercebut".
Altres veus del sector apunten que Muniesa complirà sense dificultats amb el paper representatiu i no executiu que vol el Banc Central Europeu, i que és molt improbable que tingui xocs per les parcel·les de poder amb Gortázar, com havia passat en el cas de Goirigolzarri. "Tindrà poca projecció pública, entre altres coses perquè sap que no li convé", afirmaven fonts coneixedores de la galàxia La Caixa.
Un altre banquer coincidia en aquesta opinió. "Estava molt retirat de la part executiva, entenc que amb el nomenament volen que no faci soroll". Diverses fonts apunten que la seva edat (és dos anys més gran que Goirigolzarri) dificulten que sigui un president a molt llarg termini i el veuen més com una solució temporal. "El nomenament de [Jordi] Gual [president entre 2016 i 2021 ja va tenir una mica aquesta nota de provisionalitat", afegeix un bon coneixedor de l'univers de La Caixa.
Muniesa donava aquest matí una bona prova de la seva proverbial discreció. En un grup de WhatsApp amb diferents directius, algú el felicitava abans que el nomenament fos oficial (la CNMV ho ha publicat a les 12.45 hores d'aquest dimecres) i Muniesa no ha contestat, a l'espera que tot plegat fos oficial.
Les assegurances, el seu gran mèrit
Al sector expliquen que Muniesa ha estat el gran arquitecte i "autor intel·lectual" de l'imponent negoci que CaixaBank ha aixecat amb les assegurances amb la seva filial VidaCaixa. "Gràcies a les assegurances, CaixaBank va poder travessar la crisi amb una certa tranquil·litat", apunten aquestes veus. L'any 2023, VidaCaixa va donar uns beneficis de 1.147 milions d'euros, quan el conjunt del banc en va guanyar 4.816.