El Robin Hood dels bancs, detingut després de 12 anys a l'exili
El català serà jutjat aquesta setmana a Nanterre per una suposada criptoestafa
BarcelonaHan passat gairebé dotze anys des que l'activista de Vilanova i la Geltrú Enric Duran va plantar l'Audiència de Barcelona en l'inici de la seva causa per haver obtingut 492.000 euros d'entitats bancàries. Ara, però, segons ha informat La Directa, el català, conegut com el Robin Hood dels bancs, ha estat detingut a França per una presumpta operació d'intercanvi de criptomonedes amb una persona relacionada amb un frau de comerç electrònic. La detenció es va produir el passat 12 de juny i, des de llavors, es troba en presó preventiva al centre penitenciari d'Osny-Pontoise, a tan sols 40 quilòmetres de París.
Aquesta mateixa setmana —entre el 27 i el 30 de setembre— Duran acudirà als tribunals de justícia de Nanterre acusat d'un delicte de blanqueig de capitals. Concretament, segons el citat mitjà, l'usuari hauria aconseguit els diners venent productes per internet que després no enviava. Enric Duran assegura que no era coneixedor de l'origen de la inversió: “El client em va mentir dient que volia invertir en bitcoin els ingressos del seu negoci de comerç electrònic. Les mentides van seguir des del principi fins al final”.
En un escrit enviat als mitjans de comunicació, l'activista assegura que la seva detenció intenta "criminalitzar" les transaccions de criptomonedes i que la seva detenció està més vinculada al seu passat que aquest delicte. “Sense el meu historial com a Robin Hood dels bancs, no hauria passat aquests mesos a la presó. Amb l’experiència de l’interrogatori, algú pot creure que la policia francesa estava més interessada a trobar una raó per inculpar-me que en la veritat”, diu.
492.000 euros entre 39 entitats
El sobrenom de Robin Hood dels bancs no és fruit de la casualitat: entre el 2006 i el 2008, Duran va contractar crèdits per valor de 492.000 euros amb 39 entitats bancàries diferents sense cap intenció de retornar-los. De fet, l'activista va destinar tots i cada un d'aquests euros a iniciatives socials. Això el va portar a ser denunciat per una munió de bancs. La causa mai va poder prosperar perquè Duran va marxar a l'exili i estava en parador desconegut. Els delictes van prescriure l'any passat, per la qual cosa ja no se li poden imputar.
Durant el judici —que va quedar en paper mullat per la marxa de Duran a l'exili—, la Fiscalia i fins a 16 acusacions particulars que representaven diferents bancs demanaven vuit anys de presó per al català per un delicte continuat de falsedat documental mercantil i d'un delicte d'insolvència punible. Duran, quan demanava els crèdits, s'havia fet passar, entre per altres coses, per director comercial o informàtic i confeccionava nòmines falses per acreditar-ho.