Banca

Les 'preferents' de Triodos allarguen la debacle

La subhasta de les CDA d'aquest dimecres deixa el seu preu en 30 euros i acumula una caiguda del 65%

BarcelonaClients i experts havien avisat que les preferents de Triodos perdrien el valor quan es reobrís el mercat i el temps els ha donat la raó. Després de quaranta mesos d'espera, el controvertit producte, que valia 84 euros el març del 2020 i que no es va poder vendre durant més de tres anys, ha perdut en només dues setmanes el 65% del valor.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És la conseqüència de la reobertura del mercat dels certificats de dipòsits per a accions (CDA) del banc ètic d'origen neerlandès. Si en les primeres subhastes organitzades per Triodos s'havia comprat per 50 euros, a la segona setmana ja es venia per 40 i aquest dimecres per 30 euros. La caiguda és imponent. El banc va captar 1.200 milions d'euros d'estalvis de 46.500 clients de tot Europa. D'aquests, 7.450 són a Espanya, majoritàriament a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Per posar xifres al daltabaix: la inversió mitjana en aquest producte –que Triodos comercialitzava assegurant que era segur i no especulatiu– era de 25.806 euros. Qualsevol estalviador que tingués aquesta quantitat invertida en el producte es troba ara que ha passat a només 9.216. Per empitjorar les coses, res fa pensar que la dinàmica hagi de canviar: el sistema de subhastes organitzat per Triodos es basa a casar l'oferta de venedors amb la de compradors i no és gens probable que un comprador apugi el preu que ofereix en les pròximes cites (el dimecres, 26 de juliol, hi haurà una nova ocasió de comprar i vendre les anomenades preferents de Triodos).

Cargando
No hay anuncios

Mar Villanueva, portaveu de la Plataforma d'Afectats pels CDA, ha explicat a l'ARA que "les pitjors previsions es confirmen". Al baix preu s'hi suma una "liquiditat limitadíssima perquè no hi ha ordres de compra". D'acord amb la situació, Villanueva pronostica que es produirà una nova onada de demandes contra el banc, una via que veu "l'única per recuperar els estalvis".

Fins ara hi ha hagut centenars de demandes, la majoria a Catalunya, amb més sentències favorables als clients que al banc. Això no obstant, encara no s'ha manifestat sobre la qüestió cap audiència provincial ni tampoc el Tribunal Suprem, cosa que impedeix pronosticar com evolucionarà la qüestió els mesos vinents en l'àmbit judicial.

Cargando
No hay anuncios

El sistema de subhastes que es va engegar el 5 de juliol és la solució que ha presentat el banc per intentar que els seus clients recuperin una part de la inversió. Els testimonis entrevistats per l'ARA els últims mesos mostraven la indignació per la situació pel fet que l'entitat es presenta com una banca ètica i perquè en el moment en què els van oferir el producte (que havia arribat a tenir rendibilitats del 5%) els van assegurar que en qualsevol moment podrien recuperar els diners. La promesa es va trencar el març del 2020, quan el banc va tancar el mercat intern per evitar perdre uns fons que li servien per reforçar la seva posició de capital.