Pla estratègic de CaixaBank: així vol créixer la primera empresa catalana
L'entitat aspira a superar el 15% de rendibilitat i els 16.000 milions d'ingressos
MadridLa primera empresa de Catalunya, CaixaBank, ha anunciat aquest dimarts des de Madrid com vol créixer en els tres anys vinents. El seu pla estratègic 2025-2027 aspira a consolidar l'entitat com la primera entre els clients particulars a Espanya, a millorar la seva rendibilitat per sobre del 15% i a superar el llistó dels 16.000 milions d'euros anuals d'ingressos.
L'entitat financera controlada per la Fundació La Caixa (31,2%), i en què també participa l'Estat a través del FROB (17,9%), ha presentat els seus plans a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), en un projecte que signa qui ha estat el conseller delegat i home fort de l'entitat financera en els últims deu anys, Gonzalo Gortázar.
El pla passa per continuar millorant les quotes de mercat fins i tot en aquells productes on ja és líder destacat. Cal destacar que l'entitat catalana amb seu a València supera el 25% de negoci en àmbits com el crèdit a particulars, les assegurances de vida i la gestió patrimonial. En el cas de la domiciliació de nòmines, supera el 36%. El banc aspira a assolir una rendibilitat que superi el 15% en aquest trienni, superant el 14% on està ara, i amb un pagament de dividends sobre el benefici que es mogui entre el 50% i el 60%.
L'entitat, que l'any passat impulsada per la pujada de tipus d'interès va tenir uns ingressos de 14.231 milions d'euros, aspira a superar els 16.000 a finals del 2027 (malgrat l'expectativa que el preu del diner baixarà, com ha baixat des del juny d'aquest any). Val a dir que, al ritme actual (11.793 milions d'ingressos fins al setembre), CaixaBank ja tancaria el 2024 amb 15.724 milions d'euros de vendes, una xifra molt propera als 16.000 milions que s'ha posat com a objectiu.
En l'obertura de la borsa aquest dimarts, l'acció del banc català queia més d'un 2% i era el segon pitjor valor de la jornada.
Longevitat, immigració i menys estalvi
Malgrat que el Banc Central Europeu ha donat per acabades les pujades de tipus del 2022 i 2023, que van millorar notablement la situació de tot el sector, CaixaBank mira el futur amb optimisme. D'una banda, pronostica un creixement per a Espanya i Portugal superior al 2% en els tres anys vinents.
A més, espera que es produeixi una fi de l'era de desendeutament que s'ha donat a Espanya des de la Gran Recessió. Després del crac immobiliari del 2008, les famílies i empreses es van veure en una situació financera límit i des d'aleshores la prudència a l'hora d'endeutar-se ha frenat el negoci dels bancs. És per això que CaixaBank espera que la taxa d'estalvi caigui i pugui millorar el seu negoci creditici.
En la mateixa línia, el banc creu que es beneficiarà d'un creixement demogràfic que vindrà impulsat per la immigració i d'una esperança de vida més alta, que portarà a necessitats financeres més grans dels ciutadans. Tot plegat arribaria, segons preveu el banc, amb un nivell de préstecs dubtosos (els que es converteixen en morosos) a nivells històricament baixos, al voltant del 2%. El banc també espera que la seva ràtio d'eficiència sigui millor que mai per la contenció de costos.
De Londres a Madrid
L'entitat, que té ara més de 20 milions de clients i una plantilla de 45.700 empleats, es proposa contractar-ne uns 3.000 de menys de 35 anys en el trienni que començarà al gener.
El novembre del 2018, CaixaBank va presentar el seu pla estratègic a Londres amb Jordi Gual com a president. Tres anys més tard, el 2021, ho van fer a la seva seu a Madrid amb José Ignacio Goirigolzarri com a flamant president. I aquest dimarts ho ha fet a l'antiga seu de Bankia a la capital espanyola amb Goirigolzarri en segon pla i la imminent arribada de Tomàs Muniesa a la presidència.