El petit comerç català, en contra de l'opa del BBVA al Sabadell

Un 59% dels comerciants estan en contra de l'operació i només un 3% la considera beneficiosa, segons una enquesta de Comertia

Dues targetes de dèbit del Sabadell i del BBVA.
ARA
04/10/2024
2 min

BarcelonaGairebé sis de cada deu empresaris de Comertia, la patronal catalana de petit comerç, considera que l'oferta pública d'adquisició (opa) amb la qual el BBVA vol adquirir el Banc Sabadell "no és beneficiosa" per al comerç a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho indiquen el 59% de les respostes a l'enquesta mensual que l'entitat elabora amb les empreses adherides, que s'han posicionat majoritàriament en contra de l'opa. Un 15% considera que no afectarà el comerç i només un 3% s'hi ha mostrat a favor. El percentatge restant fins arribar al 100% no s'hi posiciona ni a favor ni en contra.

Les respostes contràries a l'absorció argumenten que "limita l'accés a crèdits adaptats" a les necessitats de les empreses catalanes, especialment en finançament del circulant, perquè hi hauria menys oferta bancària. També apunten que es perdria una entitat arrelada al territori i "plenament coneixedora del teixit empresarial de Catalunya" i que això modificaria "en gran mesura" els costos financers de les pimes catalanes. Per últim, alerten també que l'opa afectaria l'accés al crèdit al consum del ciutadà i a un tipus superior, alhora que hi hauria menys remuneració de l'estalvi i, per tant, menys renda disponible per al consum.

En aquest sentit, la fusió de les dues entitats tindria un impacte directe sobre la competència bancària a què té accés el petit comerç català, ja que fins a un 69% dels socis de Comertia treballa tant amb el BBVA com el Banc Sabadell.

Les patronals catalanes, en contra

Així doncs, Comertia s'afegeix a la llista d'organitzacions patronals catalanes contràries a l'opa. Poc després que l'entitat presidida per Carlos Torres anunciés la seva intenció d'adquirir el banc català, tant Foment del Treball, que representa les grans empreses, com Pimec, que agrupa les pimes, s'han oposat obertament a l'adquisició del Sabadell per part del BBVA per raons molt similars a les exposades pels associats a Comertia.

Posteriorment, l'associació d'empresaris FemCat va publicar un comunicat expressant la disconformitat amb l'operació, pocs dies després que també ho fes el president de la Cambra de Barcelona, Josep Santacreu, que va enviar una carta a la presidenta de la CNMC, Cani Fernández, per expressar l'oposició del Consell General de Cambres de Catalunya a l'operació i la seva preocupació per la disminució del crèdit.

Una enquesta recent d'ISPD/Netquest per al diari ARA confirmava aquest estat d'opinió: fins al 43% dels enquestats manifestava que si l'opa tira endavant estarien disposats a tancar el seu compte a l'entitat catalana amb seu a Alacant.

stats