L'assalt del BBVA al Sabadell

Opa al Sabadell: un mes després, la borsa diu que no

Els títols del banc català freguen màxims de nou anys un mes després que es conegués l'interès del BBVA

Al llindar del 9%. Un mes després, això és el que han pujat les accions del Banc Sabadell un cop s'ha sabut l'interès del BBVA per l'entitat catalana amb seu a Alacant. En milions d'euros de valoració, l'escalada arriba als 750 milions, amb la qual cosa el banc que presideix Josep Oliu ha saltat dels 9.400 als 10.300 milions d'euros de valoració borsària. Al tancament de la jornada de dimecres, el Sabadell tenia l'acció a 1,90 euros, ben per sobre dels 1,74 amb què estava el dilluns, 28 d'abril, a la nit, just abans que l'endemà transcendís que el BBVA volia comprar l'entitat. És un valor que frega els màxims del 2015.

Inscriu-te a la newsletter L'any del tot o res per al Banc SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El revers de la moneda és per al BBVA. Com és habitual en aquests casos, l'empresa objecte de desig es revalora, mentre que l'empresa que ha de comprar perd part del valor, tal com passa. L'acció del banc d'origen biscaí valia 10,90 euros ara fa un mes i ara està en 9,77 euros, la qual cosa suposa una caiguda del 10%. En valoració a borsa, l'entitat ha perdut 6.600 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Durant aquest mes tempestuós en què el Sabadell ha dit que no a l'oferta del BBVA i després ha hagut de coordinar la resposta a la primera opa hostil en més de tres dècades a la banca espanyola, l'acció ha anat pujant, tot i que en els últims dies s'ha estabilitzat al voltant d'1,90 euros. "L'opa és un fre a la dinàmica que hem portat durant els últims mesos", lamentava aquesta setmana un directiu del Banc Sabadell. Des del gener, l'entitat és el valor que més ha pujat a l'Íbex-35, amb un 73%.

Aquesta pujada del preu de l'acció té un efecte directe en l'opa: la seguretat del BBVA en què l'oferta als accionistes del Sabadell convencerà més del 50% del capital es basa en el fet que ofereix comprar les accions a 2,26 euros, cosa que suposa una prima del 30% si es té en compte el preu de l'acció del 29 d'abril. El problema per al BBVA és que la memòria dels accionistes és curta i si a finals d'any, quan es preveu que es decideixi la transcendental opa, el banc català cotitza a 2 euros, aquesta prima del 30% seria només del 13% respecte al valor del moment.

Cargando
No hay anuncios

És per això que, malgrat l'optimisme que mostren al Sabadell i el BBVA (els primers, convençuts que l'opa no prosperarà; els segons, segurs que sí que tirarà endavant), altres banquers de primer nivell expliquen que és massa d'hora per saber-ho. Segons expliquen, serà fonamental veure els pròxims mesos com evoluciona el ritme de l'economia mundial, amb factors que són una incògnita com l'esperada baixada de tipus i aspectes geogràfics de la situació que puguin viure Mèxic, Turquia o el Regne Unit, mercats on el BBVA i el Sabadell tenen negocis. "Encara poden passar massa coses per saber com anirà", explica un banquer veterà. "Qualsevol fons que digui que ja ha pres una decisió menteix", afegeix una altra font coneixedora del sector.

Cargando
No hay anuncios

Els suports del Sabadell

El Banc Sabadell justifica l'optimisme en tres factors. En primer lloc, creu que la seva acció porta una evolució tan positiva (cal recordar que al tancament del 2020 valia 30 cèntims) que l'oferta no és prou generosa. En segon lloc, com ha recordat aquesta setmana per carta Josep Oliu als accionistes, el seu pla per pagar 2.400 milions d'euros en dos anys en dividends és molt més rendible per als accionistes que l'opció d'entrar al BBVA, que no detalla quins dividends donaria als accionistes.

Cargando
No hay anuncios

L'optimisme econòmic del banc ha rebut aquest mateix dimecres el suport de Fitch: l'agència de qualificació ha millorat de BBB- a BBB la nota del Sabadell, d'estable a positiu, per la millora de la seva rendibilitat i solvència.

I, finalment, hi ha el factor social: la fusió seria dolorosa per als treballadors –s'especula amb retallades de personal de 5.000 persones– i per a la competència, cosa que ha portat la pràctica totalitat de partits i administracions a manifestar que rebutgen l'opa.

Cargando
No hay anuncios

Aquest mateix dimecres, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, insistia en el rebuig del govern a la fusió que vol fer el BBVA després de l'opa. Cuerpo ha recordat que la posició de l'executiu és "molt clara" i que no té necessitat d'esperar al que digui Competència sobre l'operació.

Hi ha un últim factor que al banc català amb seu al País Valencià apel·len amb especial satisfacció: des que es va saber l'interès del BBVA pel Sabadell, el valor conjunt dels dos bancs ha baixat de manera clara. El 29 d'abril, les dues entitats valien 73.000 milions d'euros. Un mes després, valen 67.400 milions; pel camí han desaparegut 5.600 milions de valor potencial. La conclusió? Que el mercat creu que BBVA i Sabadell valen més separats que no pas junts.