Oliu rebutja a Londres l'opa del BBVA i aposta per les fusions transfrontereres

El president de l'entitat fa una crida al Consell Europeu a posar les bases de la Unió Bancària Europea

Eduardo Barrachina, president de la Spanish Chamber of Commerce in the United Kingdom, i Josep Oliu, president del Banc de Sabadell, aquest vespres, a Londres.
14/10/2024
3 min

LondresEl president del Banc de Sabadell, Josep Oliu, ha fet aquest dilluns al vespre a Londres una defensa a ultrança de la independència i la trajectòria de l'entitat, al mateix temps que ha refusat, una vegada més, l'opa del BBVA, perquè tindria "un impacte especialment negatiu en el segment de les Pimes". Oliu, que considera que els dos bancs "ofereixen més valor per separat que no junts", ha fet aquestes afirmacions en un discurs durant el sopar de gala de la Spanish Chamber of Commerce in the United Kingdom, que ha celebrat així el seu 137 aniversari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fa quatre setmanes, el conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno, va afirmar que les possibilitats que l'opa del BBVA tirés endavant eren "molt baixes", i es va mostrar convençut que l'operació havia "descarrilat". Oliu no ha fet tanta sang, ni tampoc ha demanat més transparència en relació amb les característiques de l'oferta del BBVA, com sí que va fer González-Bueno, però no ha estalviat comentaris crítics a la proposta que els accionistes tenen damunt de la taula, i sobre la qual s'hauran de pronunciar pròximament.

"L'aversió tant del govern com dels clients envers aquesta operació, introdueix un considerable risc d'execució per al comprador. Tot això planteja seriosos dubtes sobre el valor que suposadament crearà l'operació, ja que aquests aspectes podrien esborrar els possibles beneficis de costos i el valor aparent ofert", ha afirmat Oliu, de qui el president de la Spanish Chamber, Eduardo Barrachina, ha dit que és "temptador pensar en ell com en un home del Renaixement: amable, prudent i intel·ligent".

Oposició generalitzada

Un dels problemes pels quals el Sabadell s'oposa a l'opa és que el banc resultant produiria manca de competència. "Les associacions empresarials i les cambres de comerç a Espanya s'han expressat clarament en contra d'un acord que consideren negatiu tant per al crèdit com per a la competència en el segment de les Pimes", ha recordat.

Però això no impedeix que hi hagi alternatives a l'enfortiment de les institucions, quan "la consolidació interna arriba als seus límits a causa de la competència". És a dir, quan les fusions o adquisicions, hostils o no, dins d'un mateix Estat ja no són aconsellables pel perjudici que generen en el mercat. En aquest moment, a parer d'Oliu, el creixement sostenible i "la resiliència del sistema bancari europeu [es] poden aconseguir mitjançant operacions transfrontereres, que creen bancs més forts i grans, que apropin els europeus i que mantinguin la competència en els mercats locals".

Abans, però, resulta imprescindible posar les bases de la "Unió Bancària a Europa, una ambició que encara no ha arrencat, però que crec que és desitjable i [que] s'assolirà en algun moment en el futur". Oliu, amb tot, ha denunciat les "barreres que hi treballen en contra, com la manca d'un esquema europeu d'assegurança de dipòsits, una qüestió que ha de ser resolta urgentment pel Consell Europeu", ha reblat.

El president del banc s'ha mostrat orgullós de la història del Sabadell, una entitat en la gestió de la qual "la meva família i jo hem estat implicats durant els darrers 75 anys", i que "en el moment que va ser fundat, el 1881, per un grup de 127 emprenedors i professionals, no tenia un accionista de control, cosa que es manté certa fins al dia d'avui", ha recordat. Als assistents al sopar de gala de la Spanish Chamber of Commerce in the United Kingdom els ha quedat clar que Josep Oliu vol que així continuï.

stats