Fiscalitat

Ofensiva de Sumar per prorrogar l'impost a la banca

La vicepresidenta segona urgeix el PSOE a mantenir la taxa davant els guanys rècord del sector

BarcelonaSi acceptar la reforma laboral va ser un dels punts clau perquè el PSOE i Unides Podem aconseguissin formar un primer govern de coalició a l'Estat, en la negociació per a la nova investidura també hi ha requisits per arribar a un pacte. La vicepresidenta segona i ministra de Treball de l'executiu espanyol, Yolanda Díaz, ha deixat clar aquest dijous a Barcelona que Sumar està negociant amb els socialistes la pròrroga de l'impost temporal a la banca.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La dirigent ha estat molt contundent en la necessitat de mantenir la taxa, just el mateix dia en què Bankinter estrenava la nova roda de resultats trimestrals de les entitats financeres amb un augment del 59% dels beneficis fins al setembre. "Amb la pujada dels tipus d'interès s'està produint la transferència de rendes més gran de les famílies cap a les entitats financeres", ha incidit Díaz. Tot i que ha admès que de moment no hi ha acord amb el PSOE, ha remarcat que el seu partit continuarà insistint perquè l'impost a la banca no desaparegui el 2024, tal com està previst. "Sentir com una entitat financera destaca els seus enormes beneficis quan hi ha persones passant-ho molt malament no és avançar cap a la prosperitat compartida", ha destacat.

Cargando
No hay anuncios

Pràcticament a la mateixa hora, la consellera delegada de Bankinter, María Dolores Dancausa, ha expressat aquest dijous el desig que l'impost a la banca –pel qual la seva entitat ha abonat 77,5 milions d'euros enguany– caduqui l'any vinent. "Espero que la fi de l'impost temporal es mantingui, vingui el govern que vingui. Canviar les regles del joc seria una notícia molt negativa i generaria inseguretat jurídica", ha criticat. Davant d'aquestes declaracions, Díaz ha lamentat que els mateixos directius reconeguin que "sense un impost a la banca els seus beneficis encara serien més elevats".

Cargando
No hay anuncios

La vicepresidenta ha defensat que els causants de la crisi de la inflació han estat els excedents en els marges empresarials, també en sectors com el financer, i ha alertat del risc de la concentració bancària a l'Estat. "Qui hi guanya i qui hi perd? El PP ha rescatat la banca sense que ens tornessin ni un sol cèntim. Des de Sumar som clars, la sortida de la crisi ha de ser justa i les entitats financeres han de continuar pagant els impostos", ha etzibat sobre la possibilitat que aquesta batalla quedi fora de l'acord amb el PSOE.

Proposta fiscal

Díaz tampoc vol que desaparegui l'impost als guanys extraordinaris de les energètiques. "Els que més tenen, han d'aportar més a les arques públiques", ha insistit. Així i tot, també ha reconegut que en matèria d'ingressos públics el PSOE i el seu partit tenen "una configuració diferent" i ha tret pit del fet que la seva proposta tributària es basa en la justícia fiscal. L'altre impost pel qual haurà de negociar amb els seus socis de govern és, precisament, el de les grans fortunes, que també caduca el 2024.

Cargando
No hay anuncios

Díaz és aquest dijous a Barcelona per assistir a una conferència organitzada en el marc de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea sobre drets socials i polítiques d'ocupació i ha comparegut en roda de premsa amb el comissari de Treball europeu, Nicolas Schmit. "Perquè Europa sigui una Europa social, ha de ser un mirall d'allò que hem fet a Espanya, on hem situat al centre la precarietat laboral", ha dit Díaz. Schmit ha lloat la reforma laboral impulsada per la ministra i el seu esforç per enfortir el diàleg social a través dels diversos pactes amb els agents socials, encara que també ha assenyalat les mancances del mercat de treball espanyol per trobar els treballadors adequats en determinades posicions.