Banca

La morositat, a mínims històrics en plena crisi de preus

La banca manté els impagats al nivell més baix des del 2008

Caixer bancari
23/01/2023
2 min

BarcelonaQuan va esclatar la crisi del covid, en certs àmbits financers hi va haver obsessió amb un indicador econòmic: el de la morositat. Aquesta xifra, que es presenta en termes percentuals, indica quin és el nivell de crèdits impagats que tenen les entitats financeres. A finals del 2013, els impagats van arribar a fregar el 14% a conseqüència dels llargs anys de crisi desencadenada per la gran recessió. Quan la morositat es desboca, la banca pateix en el seu compte de resultats i, de retruc, també pateix el conjunt de l'economia perquè empreses i famílies veuen denegades les peticions de crèdit que necessiten per tirar endavant.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per a sorpresa de molts, l'última dada coneguda, la del novembre, després del covid i en plena crisi dels preus, la morositat se situa en el 3,6%, lleugerament per sota del mes anterior i al nivell més baix des del desembre del 2008 (3,3%).

La fortalesa de l'indicador és tal que ha baixat en l'últim any, des del novembre del 2021: aquest mes de fa dos anys era del 4,2% i s'ha reduït així en 61 punts bàsics malgrat la invasió russa d'Ucraïna. En conjunt, el volum de crèdits dubtosos era l'onzè mes del 2022 de 45.383 milions d'euros, un 1,4% menys que a l'octubre i un 13,7% menys que el novembre del 2021.

Com sol passar, la morositat a les entitats de crèdit era més alta que la de les entitats de dipòsits (bancs, caixes i cooperatives). En aquest últim cas, al novembre era del 3,5%, mentre que en les entitats de crèdit era del 6,3%, amb un lleu repunt respecte al mes anterior.

L'Euríbor tampoc es nota

Les dades del Banc d'Espanya també apunten que les provisions de les entitats de crèdit (diners que reserven per fer front a eventualitats que no són segures, però sí possibles) es va reduir fins als 32.238 milions d'euros, amb un descens de l'1,4% respecte al mes anterior i del 15,7% del novembre del 2021.

Les dades de morositat han seguit baixes malgrat que la moratòria concursal es va aixecar el juny del 2022, coincidint amb la fi de la moratòria de pagament dels crèdits ICO concedits arran de la pandèmia. Les dades tampoc mostren l'impacte pel creixement de l'Euríbor, que s'ha disparat durant l'any passat i ha encarit els préstecs i les hipoteques.

stats